Как да говорим с децата за секс?

69
Как да говорим с децата за секс?

България е на трето място в света по брой на аборти при малолетни

България е на трето място в света по брой аборти, направени от момичета на възраст между 15 и 19 години. Тъжната статистика сочи 100 000 аборта на година.

Според специалистите един от основните проблеми за многото аборти при учениците е липсата на диалог между децата и техните родители. Психолог Борислава Крендева е на мнение, че разговорите трябва да стартират, когато детето започне да задава въпроси, и е много важно родителят да е добре подготвен.

Основният проблем е, че родителите се притесняват да говорят за секс, защото те самите не са водили този разговор, добави председателят на асоциация "Родители" Цвета Брестничка. От друга страна, децата са атакувани отвсякъде с послания, които ги сексуализират твърде рано.

Според изпълнителния директор на Българската асоциация за семейно планиране д-р Радосвета Стаменкова посъветва да се избягват изреченията от типа: "Като пораснеш, ще разбереш"; "Първо ти имай деца, тогава ще разбереш"; "На това ли ви учат в училище" и "По-късно ще ти отговоря", защото те само отлагат разговора.

Освен родителите, влияние оказва и училището. Според гостите трябва да се въведат часове с такава насоченост, посочва ТВ7.Добави коментар