Как да държите бебето достатъчно хидратирано

71
Как да държите бебето достатъчно хидратирано

Старайте се да не прекалявате със сладките напитки

Знаете ли, че водата всъщност е по-важна за човешкото тяло, отколкото храната?

Телата на новородените бебета се състоят от около 75 процента вода, количество, което намалява до около 60 процента когато човек достигне зряла възраст. И въпреки че може да е трудно да се изчисли точното количество течности, което е необходимо всекидневно, може да се използва следната формула.

За бебета:

• 0-6 месеца: 0.7 л на ден (от кърма и мляко)

• 7-12 месеца: 0.8 л/ ден (от кърма, мляко, храна, чиста вода или сокчета)

До шест месечна възраст течността в майчиното мляко и водата, добавена към сухото мляко, обикновено е достатъчна, за да отговори на изискванията за хидратация на бебето, тъй като майчиното мляко съдържа около 87% вода. След тази възраст може да се добави охладена, преварена вода. Това е възрастта, в която да го учите и да използва чаша, за да развие уменията си за пиене.

 

За деца:

• 1-3 години: около 1 литър на ден (4 чаши)

• 4-8 години: около 1.2 литра на ден (около 5 чаши)

Защо водата е това важна

Дехидратацията може да доведе до главоболие, раздразнителност, умора и лоша концентрация. Симптомите за недостатъчен прием на течности могат да включват констипация, тъмна урина или силно миришеща пелена, по-малко мокри пелени от обичайното, по рядко ходене до тоалетна за големите деца. Липсата на течности е особено важен за лицата по време на заболяване, когато те може да се колебаят да ядат или пият, или когато имат повръщане и диария поради допълнителни загуби на течности. Ако бебето ви има диария за повече от 24 часа, приберете го на общопрактикуващия лекар, за да се уверите, че не станат твърде дехидратирани.

Приемът на течности е особено важен по време на заболяване, когато детето трябва да се хидратира. Ако има повръщане и диария това води до допълнителна загуба на течности. Ако бебето ви има диария за повече от 24 часа, се консултирайте с общопрактикуващия лекар, за да се уверите, че не се е дехидратирало.

Коя вода е най-добра?

Охладената, преварена вода е най-безопасният и лесен източник на вода за повечето бебета.

Увеличаване на притока на течности за децата

При по-големите деца се смята, че около 20% от общия прием на течности идва от храната. Плодовете и зеленчуците, млечните продукти като крем и кисело мляко, както и храни, приготвени във вода, като например тестени изделия и ориз, съдържат особено високи нива на течности. Осигуряването на балансирана диета също ще спомогне за увеличаването на приема на вода, като супата и смутитата са чудесен начин да се осигури допълнителни течности.

 

Подсладени напитки

Много родители се оплакват, че децата им не харесват вкуса на водата, предпочитайки течностите да идват от сладки напитки като плодови сокове. Обикновено даването на прекалено много от тях изгражда вкусовите предпочитания. Добави коментар