Как да будим детето сутрин

2781
Как да будим детето сутрин

Даваме четири съвета за успешно събуждане

Нежеланието на детето да се събужда сутрин провокира немалка доза неудовлетворение и излишни нерви у родителите. Честите закъснения на работното място, караниците в семейството и нервността – това са малка част от негативните последствия, които възникват в резултат от нежеланието на детето да става навреме.

Защо на детето му е трудно сутрин?

Ако детето ви от скоро ходи на детска градина или училище, това е рязка промяна в режима му. Преходът към нов режим трябва да се прави плавно. Минимум няколко седмици преди септември детето трябва да бъде слагано да спи час по-рано.

Ако то привикне постоянно да ляга в едно и също време, биологическият му часовник ще е настроен към новия режим на деня.

Правилният режим осигурява уравновесеност, предпазва нервната система от преумора и създава благоприятни условия за физическото и психическото развитие на детето.

Как правилно да будим детето?

По време на сън обмяната на веществата се забавя, дишането става повърхностно и се понижава температурата на тялото. Редуването на сън и бодърстване е необходимо условия за нормалното функциониране на човешкия организъм. Между съня и бодърстването има още едно състоние, през което човек може да чува несилни звуци.

Събуждането следва да бъде в оптималния случай бавно и спокойно. Всички действия на родителя и звуците, които създава – да са нежни и ласкави. Може да включите тиха музика, неярка светлина, да погалите детето и тихо да го назовете по име. Създайте определен ритуал на събуждане – прегърнете детето и го целунете. Попитайте го как е спало и какво е сънувало. По този начин изработвате у него рефлект на приятно събуждане.

Полезно е да научите детето да прави няколко прости упражнения и протягания в леглото. Така се активизира сърдечно-съдовата система, а също така дихателната.

Приятно действа лекият масаж на тялото и стъпалата на детето. Друг начин да го събудите е като с палеца и показалеца направите лек масаж в зоната на ухото. Така стимулирате циркулацията на кръвта и прилива на енергия.Как да не будите детето?

Избягвайте:
1/ Да будите детето с резки команди или вик;
2/ Да включвате силна музика или будилник;
3/ Да използвате ярка светлина;
4/ Да го будите, като го подканяте по-бързо да се приготви.


Добави коментар