Къде са българчетата в световна класация по математика и науки

67
Къде са българчетата в световна класация по математика и науки

Най-добрите ученици в тези дисциплини са от Азия

Българските ученици от 9 до 10-годишна възраст са на 16-о място в света в областта на природните науки и на 22-о място по математика, показва изследването „Тенденции в международната математика и наука“ (TIMSS).

Източноазиатските държави запазват 20-годишното си лидерство при учениците от 10 до 14 години. Сингапур, Хонконг, Южна Корея, Тайпе и Япония продължават да доминират класацията по математика и природни науки, пише Daily Telegraph.

Изследването, което се публикува от Международната асоциация за оценка на образователните постижения, е най-дългогодишното мащабно международно оценяване на обучението по математика и природни науки в света. То се провежда веднъж на всеки четири години, а през 2015 г. над 600 000 ученици са участвали в TIMSS.

Световният ден на детето е. Вижте интересни факти за българчетата Децата на възраст до 15 години в България към края на 2015 г. са 998 206, или 14% от общото население

Българските ученици от 9 до 10-годишна възраст постигат 524 точки, което ги нарежда след Холандия, Унгария и Чехия, но преди Германия, Канада, Австралия и Франция.

В областта на природните науки българчетата постигат 536 точки, колкото и връстниците им от Англия. Те се нареждат малко след Норвегия, Швеция и Унгария, но преди Германия, Канада, Испания и Италия.

Класацията TIMSS е публикувана преди резултатите на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), които ще бъдат публикувани през декември от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).Добави коментар