Къде отиваш, мамо?

90
Къде отиваш, мамо?

Защо детето се страхува от раздяла

Ако детето ви плаче всеки път, когато излезете от стаята, не се паникьосвайте - това е не просто нормално, то е задължително на определен етап от развитието му. Страхът от раздялата обикновено се появява към 6-ия месец. Причините за него са напълно логични, като се замислите: детето ви е толкова привързано към вас, че просто отказва да се разделите.

Вие сте единствената му сигурна връзка с околния свят и то, съвсем естествено, не желае да я загуби. Страхът се подсилва и от факта, че детето няма представа за време и понятия като „завинаги” и „след малко” - за него са напълно едно и също нещо. Излезете ли от стаята, в неговото съзнание то ви е загубило завинаги.

За щастие, този етап в повечето случаи е краткотраен, особено ако вие сте достатъчно търпеливи и упорити. Рано или късно детето ще „забележи”, че вие винаги се връщате.

Какво да направите междувременно?

Запазете спокойствие. Независимо колко ви е неприятно да поверите детето си на нечии чужди грижи, трябва да го направите, при това спокойно и запазвайки контрол над ситуацията. Напомняйте си, че това е за негово добро.

Обещайте. Кажете на детето си, че ще се върнете и го повтаряйте толкова често, колкото е необходимо, за да го убедите. Бъдете усмихнати и спокойни - може да плачете и вие, но само след като вече сте излезли от стаята.

Действайте бързо. Протяжните раздели са трудни и за възрастните, какво остава за бебето ви.

Върнете се с усмивка. Когато се върнете при детето си, трябва да сте усмихнати, спокойни и забравили всички проблеми - то има нужда само от топлата ви прегръдка.

Не отстъпвайте. Ако на даден етап от привикването се откажете, защото бебето ви (или вие) плаче твърде много, ще загубите. Това е умение, което трябва да бъде усвоено за доброто на цялото семейство.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjyi'"(){}:/1zqjyi;9

Коментар: 2

1zqjyi'"(){}:/1zqjyi;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар