Къде грешим във възпитанието на детето? (част 1)

426
Къде грешим във възпитанието на детето? (част 1)

В дисциплинирането на децата родителите често използват лъжливи трикове

Замисляли ли сте се колко често поставяте ултиматуми на децата си, когато искате от тях да направят нещо? „Облечи се или оставаме вкъщи!“, „Изяж си яденето или няма да ходим навън !“. И почти винаги получавате отговора, който не искате – „добре, оставаме вкъщи“ – и ефекта, който не търсите – закъснявате за среща, а малкото ви съкровище най-спокойно продължава да се разхожда по пижама. И се питате къде сгреших?

Истината вместо лъжата

В дисциплинирането на децата родителите често използват лъжливи трикове, които макар да имат силен моментен ефект, се оказват грешка. Най-честата и най-погрешна форма на изричането на лъжа е като провокирате страх у детето – от лекаря с голямата игла, от страшния чичко, който е видял на улицата, от животните – мечки, кучета и т.н.

Очаквате, че заплахата ще го накара да бъде послушно. Да, наистина работи, но след това се връща с всичка сила като бумеранг срещу вас и не трябва да се изненадате, когато се наложи заради настинка или падане да го заведете на лекар насила. Вместо това по-добре използвайте някаква истина, за да го убедите – „зная, че не ти се излиза в момента и на мен понякога не ми се ходи на работа“.Наказвате него, то наказва връстниците си

Всички деца копират поведението на възрастните и най-вече това на родителите си. Затова внимавайте как реагирате при провиненията им. Ако детето ви получава шамар през ръцете всеки път, когато вземе без разрешение телефона или лаптопа ви, не се изненадвайте, ако ви повикат в детската градина или в училище, защото е наказало с шамар всяко дете, което се е опитало да разгледа новата му играчка.

Спазвайте собствените си правила

Когато изграждате някакви навици и поведение у детето като му задавате правила, които искате то да спазва, никога не забравяйте, че самите вие не трябва да ги нарушавате пред него. Ако го научите след игра да прибира играчките си, а да не ги оставя разхвърляни по пода, а след няколко дни ви дойдат неочаквано гости и набързо съберете играчките от хола и просто ги хвърлите в детската стая на земята, ще предизвикате объркване в детското му съзнание. И забравете за забраната „не разхвърляй“.Бройте до 10, но не избухвайте

Правилото „брой до 10 преди да си казал каквото и да е“ е важно както в отношенията с колегите и шефа в работата, така и вкъщи с детето. Не допускайте да изпуснете нервите си и да му крещите за някое негово провинение, колкото и да е голямо. Следващият път, когато то е раздразнено или ядосано от нещо във вашето поведение, е много вероятно да чуете репликата „марш веднага в стаята си!“.

Очаквайте още от най-честите грешките във възпитанието на детето във втората част на материала!Добави коментар