Израел започна да ваксинира деца на възраст между 5 и 11 г. срещу COVID-19

76
Израел започна да ваксинира деца на възраст между 5 и 11 г. срещу COVID-19

За да промотира кампанията за ваксинация на деца, премиерът Нафтали Бенет ваксинира малкия си син във вторник сутринта в клиника в предградията на Тел Авив

Израел започна кампания по ваксинация срещу Covid за деца на възраст от пет до единадесет години, като с това стана една от първите страни след Съединените щати, която намали възрастта за ваксинация с цел да ограничи пандемията. Израелското правителство планираше да започне кампанията за ваксинация във вторник с надеждата да предотврати възможна пета вълна, но първите дози бяха приложени на деца в понеделник вечер, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Съпругът ми и аз сме наистина развълнувани, че ще бъдем първите с ваксинирани деца“, вълнува се Кейти Бар Шалом, 47-годишна майка. Докато екип на АФП й взима интервю, в кабинета зад нея ваксинират детето й с препарата на Пфайзер. „Знаем, че трябва да бъдем ваксинирани, за да позволим връщане към нормалността“, добави Шалом, казвайки, че иска да избегне нови карантини и да сведе до минимум риска от заразяване в училище, което е в центъра на много случаи през последните дни в Израел.

„Нормално е да се колебаете, не е лесно да вземете решение за ваксинация на детето ви, но след като се консултирахме с данните и прочетохме информация за милионите деца, ваксинирани в Съединените щати, взехме решение да разрешим децата ни да бъдат ваксинирани“, каза Хели Наве, друга майка, в същата клиника. Израел е една от първите държави в света, които стартираха мащабна кампания за ваксинация благодарение на споразумение с фармацевтичния гигант Pfizer - компанията предоставя милиони ваксини, а в замяна на това получава широкомащабен обмен на данни за ефекта на ваксините.

Кампанията доведе до пълен цикъл на ваксинация с две дози на повече от 5,7 милиона от около девет милиона израелци, или повече от 80% от възрастните. По-късно властите в страната започнаха и кампания за бустерна доза, която е сложена вече на над четири милиона души. За да промотира кампанията за ваксинация на деца, премиерът Нафтали Бенет ваксинира малкия си син във вторник сутринта в клиника в предградията на Тел Авив.

Добави коментар