Изпитват с анимации

73
Изпитват с анимации

Една от примерните задачи включва анимация, която показва движението на водата в електроцентрала

Mеждународният тест за грамотност PISA, който ще се проведе тази пролет, ще бъде с радикално променен формат. Компютърен тест сменя досегашните тестови книжки на хартиен носител. Така учениците, вместо да пишат и чертаят графики, ще решават виртуални задачи с анимации, падащи менюта и електронни експерименти.

Това става ясно от примерните задачи за теста, които са публикувани на сайта на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование. Според експертите информационните технологии ще допринесат за подобряването на качеството на тестовите задачи и ще улеснят обработката на резултатите.

Тази година международният тест „PISA” ще измерва нивото на 15-годишните ученици по четивна грамотност, математика и природни науки. Всеки пък изпитът акцентира върху една от трите области – тази година акцентът ще е върху природните науки. Условията на задачите от изпита ще визуализират природни процеси и явления, ще се използват и интерактивни симулации на научни експерименти.

Вижте още: Учениците без ключови умения

Така например условието на една от примерните задачи включва анимация, която показва движението на водата в електроцентрала. Учениците трябва да използват анимацията, за да определят как се променя концентрацията на сол в сладката вода от реката и в солената вода от океана.

Международният изпит PISA се провежда през три години и проверява уменията по четене, математика и природни науки на 15-годишните ученици по цял свят. Последното издание беше през 2012 година. Тогава България се класира на незавидното 47-о място сред 65 развити държави в света по функционална грамотност на 15-годишните.

Според изследването само 4% от българските ученици бяха постигнали отлични постижения, припомня вестник "Монитор". Резултатите показаха още, че България е страната в Европа с най-силна връзка между постиженията на учениците и тяхното социално-икономическо положение.Добави коментар