Измисли си... време

136
Измисли си... време

Прекарвайте достатъчно време с децата си

Безспорно най-голяма нужда на едно дете е пълноценно да прекарва достатъчно време с родителите си.

Намирането на време за детето и семейство ни обаче може да се окаже трудна задача. В много домакинства и майката, и бащата трябва да ходят на работа, което ограничава времето, което могат да отделят за децата си. Освен това децата също са ангажирани с ходене на детска ясла, градина или училище, както и други извънсемейни дейности.

Затова можете да си "откраднете" време, в което да сте заедно, когато цялото семейство сте си вкъщи. Създайте си няколко навика, които да спазвате като правила.

1. Правило: на закуска и на вечеря всички сме заедно


Старайте се така да организирате деня си, че поне по време на закуска или вечеря цялото семейство да бъде заедно. Подобни фиксирани и рутинни общи мероприятия са важни за децата.

Направете го семейство правило - всеки трябва да се храни заедно с останалите и да остава на масата поне докато всички не са приключили с яденето. Това ни насърчава да не бързаме с храненето си, но по-важното е, че ни дава възможност за съвместен разговор.

2. Забравете крилатата фраза “Когато ям, съм глух и ням”

Времето за хранене осигурява перфектна възможност да обсъждаме събитията от деня. Щом всички от семейството сме се събрали заедно на масата, чудесна идея е да си поговорим. Всички трябва да вземат участие в разговора, а вие не забравяйте да обръщате внимание и да проявявате интерес към това, което казват децата ви.

3. Голямата полза от малките ритуали

Децата обичат да имат специални дни, в които да се занимават със специални дейности. Например, в четвъртък следобед сме в библиотеката с татко. Или в петък вечер сме на плуване с мама. Такива “ритуали” и рутинни занимания изграждат силни и сплотени семейства.

4. Общи планове

Насърчавайте децата си да вземат участие в планирането на дейностите. Това е добре за семейството и ви насърчава да правите най-различни забавни неща заедно, като например да играете разнообразни игри, да ходите на кино, концерт или театър, да планирате почивка или разходка сред природата.Добави коментар