Изкуствен интелект разбира бебешки

60
Изкуствен интелект разбира бебешки

Помните ли филма „Виж кой говори“? Скоро това може да бъде действителност и да разбираме какво искат бебетата

Помните ли филма „Виж кой говори“? Скоро това може да бъде действителност и да разбираме какво искат бебетата.

Американски учени създодаха система с изкуствен интелект, която може да дешифрира крясъците и плачовете на бебето и да установи от какво се нуждае то, съобщава БТА. Според педиатри и родители плачът на бебето се променя в зависимост от онова, което в момента не му достига.

Математици от университета на Северен Илинойс в Декалб си поставили за цел да разработят система, която разпознава и разбира бебешкия език. Учените предположили, че плачът и крясъците на бебето са подвластни на същите правила за разпознаване като членоразделната реч. Затова приложили методика за дешифриране на звуци и въз основа на нея създали аналог, който превежда бебешкия език.

Първоначално с помощта на системата анализирали направени при едни и същи ситуации записи на бебешки крясъци и отделили общите характеристики. След това се опитали да класифицират крясъците. В резултат на прослушването на неколкостотин подобни аудиозаписа системата отделила десетина сигнала, които показват, че то иска да яде, да спи и т.н.

„Главната ни задача е да подобрим здравето на малките деца и да облекчим живота на родителите и бавачките. Скоро ще започнем сътрудничество с болници и медицински изследователски центрове. То ще допринесе не само за по-нататъшните изпитания на системата, но и за прилагането й в практиката“, заяви Личуан Лю от университета.

Добави коментар