Интересни факти за приучаването към гърнето

690
Интересни факти за приучаването към гърнето

Кога да започнем?

Всички родителите се сблъскват с необходимостта да организират обучението на малкото дете да използва тоалетната. Приучването към гърнето не е толкова лесно, колкото изглежда. Можете да откриете достатъчно научна информация по въпроса в Интернет, но да се приложи наученото на практика е предизвикателство за всяка майка и всеки татко.

След хвърляне на едно око на научните материали по темата, ще узнаете, че в наши дни децата по-късно започват да използват гърнето. В средата на 40-те години на миналия век родителите са спирали употребата на пелени, когато децата им са били средно на 18 месеца. Днес статистиката сочи друго – средно аритметично родителите спират употребата на пелени малко след навършването на 3-ата година на детето.

По-късното отказване от пелените не означава категорично, че нещо лошо се случва. Както твърдят учените, 2-годишното дете е способно да контролира своето тяло и то е възможно да преживява сядането на гърнето като психологическа травма. Ако детето е по-малко, психологически трудности са още по-вероятни.

Не си струва да се отказвате от пелените, ако детето не е готово емоционално.

Това, че детето ви не подмокря пелените по време на сън, въобще не означава, че е готово напълно да се откаже от пелените. Детето ви само трябва да поиска да използва гърнето. Признаците за тази готовност са лесно различими: детето не забравя да си сваля панталонките, когато иска да отиде до тоалетна, иска да му сменят пелената, интересува се от дрехите на възрастните.

Не си струва да се отказвате от пелените, ако детето не е готово физически.

Детето развива способността да задържа нуждите си средно между 12-18 месеца. До този момент преходът към използване на гърне и пълният отказ от пелени може да доведе до емоционална и физическа травма.

Децата, които рано се отказват от пелени, израствайки, не стават любители на чистотата. Но защо?

Защото десетки научни изследвания показват, че, въпреки широко разпространеното мнение, възрастта на отказване от пелените не влияе върху хигиенните навици на детето. Неговият стремеж към чистота и порядък зависи изцяло от индивидуалността му.

Нощното напикаване се среща и при по-големи деца. Статистиката показва, че 22 % от децата до тригодишна възраст се напишкват вечер в леглото. Към 7-годишна възраст само 10 % от децата остават неспособни да запазят сухо леглото си. Понякога детският организъм дълго време не успява да изработи достатъчно количество от антидиуретичния хормон, отговарящ за намаляване на производството на урина през нощта. В повечето случаи този проблем е въпрос на време и се решава от самосебе си.Добави коментар