Интересна задача за малките художници у дома

456
Интересна задача за малките художници у дома

Колко е красив светът, нали?

Децата рисуват постоянно. С боички, с играчки, с предмети от бита – те постоянно рисуват около нас начина, по който възприемат действителността. Разбира се, трябва да имаме предвид и уменията им.

За да подпомогнете процеса на усвояване на нови умения и впечатления за света, предлагаме ви следното упражнение по рисуване – очертаване на контурите на сянка.

Задачата е подходяща е за деца на възраст 4 години, но и по-малки художници с активен интерес към изкуството могат да пробват да изпълнят упражнението.Необходими материали:

Хартия и химикалка, молив или флумастер
Скоч

Инструкции:
1. Намерете ярък източник на светлина. Получава ли се контрастна сянка? Достатъчно интересна и е тя, за да я нарисувате? Можете да поставите букет, играчка или пък кукла, която да създаде достатъчно интересна сянка за детето ви.
2. Прикрепете лист хартия със скоч към работната маса. Нека сянката да пада върху листа. Скочът помага листът ви да не се движи насам-натам, докато очертавате прецизно сянката.
3. Внимателно очертайте контура на сянката.
4. Сравнете рисунката с предмета. Приличат ли си? В какво се различават? Сянката по-дълга ли е или по-къса от предмета? Защо?

Варианти:
- Пробвайте да рисувате един и същи предмет в различно време от деня. Ако използвате лампа, можете да осъществите упражнението с втория рисунък непосредствено след първия.
- Можете да оцветите контурния рисунък с боички или моливи.Добави коментар