Играчките LEGO все по-агресивни

89
Играчките LEGO все по-агресивни

Едни от "най-невинните“ са фигурките, имитиращи герои от „Междузвездни войни“

Новозеландски учени са направили изследване на това как през годините играчките LEGO се променят и какви фигури представляват в завършения си вид. Оказва се, че днешните масови играчки имат много малко общо с онези от 1958 г., когато датската компания е представила първите си сглобяеми конструктори на света. Тогава те са имитирали по детински начин ежедневни предмети и професии.

От блокчетата децата са си правили камиони, карани от строители и боклукчии, прави ли са сгради, уж строени от работници. Днес обаче все повече от конструкторите са посветени на агресивни филми, телевизионни сериали, както и кървави компютърни игри.

Едни от "най-невинните“ са фигурките, имитиращи герои от „Междузвездни войни“, които се нападат едни други със светлинни мечове и лазерни оръжия, посочва вестник "Новинар".

Освен всичко останало самите кубчета вече са проектирани така, че от тях много лесно се правят макети на пистолети или други подобни оръжия. Според детски психолози, които са участвали в изследването, такива модели лесно се възприемат от децата и насаждат у тях желание за подражание на насилието по начин, по който всяко едно от тях си го разбира. Понякога е невинно, но по някога се стига до непоправими социални изкривявания.Добави коментар