И децата могат да са лошо настроение (3 до 6 години)

348
И децата могат да са лошо настроение (3 до 6 години)

Най-вероятно се е случило нещо вън от семейната среда

При децата на възраст между 2 и половина и 3 години се развива самосъзнанието. Малчуганите започват да говорят за себе си с думичката „Аз”, стават по-стеснителни и притеснителни, тъй като осъзнават, че другите хора могат да го виждат, обсъждат и т.н.

Освен това детето на такава възраст започва да изпитва все по-голяма нужда от контакт с връстници, а това предразполага към повече преживявания. Като цяло, колкото по-голямо става детето, толкова по-вероятно е причината за лошото му настроение да се крие вън от семейната среда.

В периода от 3 до 6 години е напълно възможно малките деца да започнат да проявяват прикритост. Детето вече не е склонно да говори с родителите си за абсолютно всичко. Понякога то просто не знае дали може да разкаже за случилото се.

Детският стрес

Така, например, ако детето е подложено на нападки от страна на възрастен човек – познат или не, то може да не разкаже на никого за това. Възрастният се явява авторитет и ако той крещи, това значи, „че го заслужавам”. Именно този начин на мислене прави откриването на причината за лошото настроение на детето по-трудно.

За да се справите с този ключов момент в развитието на детето си, научете го да бъде откровено и открито с близките си, че може да разкаже абсолютно всичко. Винаги подкрепяйте детето си в случай на неприятност, дори и ситуацията да е спорна. Ако се налага да разберете и обсъдите кой е крив и прав, направете го на по-късен етап. Когато малкото човече се чувства потиснато и разстроено, то се нуждае преди всичко от подкрепа.

Психолози съветват да изслушваме децата си и да създадем такава връзка помежду си, която да ги стимулира да ни доверяват всички свои съмнения и преживявания независимо от това на каква възраст са.

Ако все пак детето ви не иска да разказва, не го притискайте с въпроси. Емоциите в периода 3-6-годишна възраст са сложни за изживяване и без това.

Плодове и зеленчуци за настроение

Поговерете с детето на отвлечени теми или на тема настроението му, но без да търсите причината за него. Въпросите ви може да са следните: „А от кога ти е лошо настроението?”, „Толкова ли ти е тежко, че дори и сладолед не искаш?”, „Какво е необходимо да стане, за да се развеселиш?”. На тях детето ви по-скоро ще потърси отговор. Ще открие подкрепа от ваша страна и ще си оправи настроението.

Друг начин да помогнете на детето си в тежки моменти са т.нар. емоционални ваксини. От време на време разказвайте истории от детството си – случки, в които вашата майка ви е засегнала, наказали са ви в детската градина или училището, скарали сте се с приятел и т.н.

Разказът трябва да е подобен на събитието, което е повлияло емоционално на детето ви, и непременно трябва да присъства благополучен изход. Така ще стимулирате позитивната настройка на детето си към света и живота.

Вижте още: И децата могат да са в лошо настроение (1-3 години)Добави коментар