Храни се сам

170
Храни се сам

От пръсти към лъжица – как да научите детето да се храни самостоятелно

Към края на първата си годинката детето ви вече вероятно отговаря на всички условия, нужни за самостоятелно хранене или поне опити за такова - стои уверено в столчето за хранене, ползва ръцете си много повече и по-добре, справя се с по-фини движения и с пръстчетата си.

Най-очевидният знак, че детето ви се нуждае от повече самостоятелност по време на хранене е посягането му към лъжицата и опитите му да ви отстрани от „процеса”.

Предстои ви наистина предизвикателен период, в който, освен че всичко ще е изцапано с храна, детето не винаги ще яде достатъчно и това ще ви притеснява, но в допълнение трябва и да сте безкрайно търпеливи, без да се поддавате на изкушението да вземете нещата в свои ръце. Независимо дали ще се храни с пръсти или лъжица, важно е да оставите детето да се справя само.

От практична гледна точка е добре в началото на процеса да предлагате на детето „лепкави” храни – пюре от картофи е идеално за целта: то се взима лесно с лъжичката и „залепва” за нея, без да се разпилява по неуверения път към устата. Когато храната е по-трудна за „улавяне”, може вие да я взимате с лъжицата и тогава да я подавате на детето.

Ако се притеснявате, че детето не се храни достатъчно, може да опитате с две лъжици – с едната то ще са „бори” с храната, а с другата вие ще го храните, за да е сигурно, че все пак се постига хранене.

По отношение на приборите – колкото по-цветни и устойчиви са, толкова по-добре. Дори и да не постига сериозни успехи с храненето, детето ви задължително ще удря по масата с тях, а може и да ги дъвче. Добре е лъжичката за първите опити за самостоятелно хранене да е с по-къса дръжка и извита под лек ъгъл, за да улесни боравенето с нея. Чинийките и купичките също трябва да изберете внимателно – най-практични са детските купички, чието дъно може да се „залепи” за плота на столчето за хранене – така и детето няма да „гони” купичката, и кухнята ви може да остане с една идея по-чиста.

Тук е моментът и да представите на детето си храни за ядене с пръсти – те ще му дават спокойствието, че успява да се справя само, без да го затрудняват, като яденето с лъжица. За да увеличите усещането му за успех, може да опитате да изградите менюто за целия ден от лесни за ядене с пръсти храни – мини сандвичи, резени плодове и зеленчуци, кубчета сирене, паста, дори риба.

След 12-ия месец, по препоръка на зъболекарите, трябва да направите и прехода от шише към чашка – пиенето от шише след този период може да увреди зъбите на детето. Вариантите за детски чашки на пазара са наистина много и вероятно ще ви се наложи да изпробвате няколко, преди да намерите тази, която детето ви одобрява. Някои модели, например, са така старателно конструирани против разливане, че и пиенето от тях става трудно.

За да окуражите детето да се храни само и да се справя добре, най-важни остават семейните вечери – храненето на цялото семейство заедно е сигурната мотивация в случая, а е и полезно за семейството ви, като цяло.Коментари

Коментар: 3

Аз самата нямам опит, но знам, че една от приятелките ми хранеше изключително злоядото си дете с разни манджи, приготвени като животни, цветя и други такива чудесии. Отнема страшно много време, но поне ядеше нещо. И задължително сама се хранеше, с пръсти.

Коментар: 2

A ako deteto vi e na 3 i izpitva ujas ot hranata,kak da go nakarate da se hrani samo???????????????

Коментар: 1

да това с храненето сам ще е интересно преживяване особено ако яде супа


  • 1

Добави коментар