Хранене насън?

432
Хранене насън?

Нощното хранене на бебето

Да будите ли бебето си, защото е време за хранене (кърмене), е въпрос, който на определен етап всяка млада майка си задава. Ясно е, че и сънят, и храненето, са жизненоважни за развитието му, което прави изборът наистина труден.

Компромисният вариант в случая е т.нар. „хранене насън” - всъщност бебето е полузаспало, отпуснато и спокойно, по време на кърменето е със затворени очи. Идеята е, че когато трябва да го кърмите към 22.30 - 23 часа, не е нужно да го будите напълно. Бебетата могат да имат един дълъг сън в денонощието и съвсем логично той е през нощта.

За да не го нарушавате, съвсем внимателно и нежно го събуждате, но не напълно - достатъчно е бебето да излезе от фазата на дълбок сън, без да е окончателно събудено, за да го храните. Така едновременно не нарушавате съня му, а и си гарантирате, че няма да се събуди от глад след няколко часа. Така постепенно ще привикнете детето към непробуден сън през цялата нощ.

Добра идея е точно това хранене да става с шише, в което може да има и кърма, и изкуствено мляко, защото така ще може и таткото да поема „късните смени”, а майката да си почива. Другият аргумент е, че ако кърмите, от топлината на тялото ви детето може отново да заспи дълбоко, което прави храненето невъзможно - за това шишето се дава така, че бебето да е на разстояние от вас и топлината на прегръдката ви.

Нуждата от това хранене вероятно ще отпадне към третия месец на бебето, когато то вече ще е в състояние да спи през цялата нощ, без да се буди за храна.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4

момичета, не се карайте. и недейте да проповядвате собствените си разбирания - всяка майка гледа детето си по най-добрия намин за него. така че мвоже да се спори по хиляди въпроси - за ваксини, захранване и всичко останало

Коментар: 3


хахаха от 15 април 2011 | 12:50

хахаха, ще ме умориш от смях. нощните хранения били най-хранителните. тогава защо ти не ставаш нощем да си хапваш? и аз съм майка на дете и знам че нощнвото хранене трябва да се преустанови веднага щом детето е готово, защото натоварва стомахчето. за да е спокойно то, трябва да има период от 12 часа през които не се приема храна.

Тези теории се появят в средата на миналия век и практиката е показала, че са погрешни. Следи съвременните препоръки на СЗО и имай предвид, че БГ педиатрите в по-голямата си част не са и чували за тях и не ги практикуват. Сигурно детето ти е и захранено от втория месец със сокчета, прочетете малко хора, имате интернет, потърсете и не бъдете коне с капаци. За бебетата нощните кърмения са изключително важни; вярно, има деца, които проспиват нощта и не се будят, но ако го правят, не трябва да им се отказва. А 12 часова пауза между храненията на бебе е откровено опасна!

Коментар: 2

хахаха, ще ме умориш от смях. нощните хранения били най-хранителните. тогава защо ти не ставаш нощем да си хапваш? и аз съм майка на дете и знам че нощнвото хранене трябва да се преустанови веднага щом детето е готово, защото натоварва стомахчето. за да е спокойно то, трябва да има период от 12 часа през които не се приема храна.

Коментар: 1
?!!!???!!

Някой проучил ли е темата ИЗОБЩО преди да пуснете подобен материал?! Храненето на кърмено бебе с шише може да създаде огромни проблеми на кърменето и да доведе до спирането му, не може да го препоръчвате без основателна причина; едно бебе най-добре се храни НА ПОИСКВАНЕ, тоест то само ще се събуди, когато е време за ядене и няма нужда да се тормози по гореописания начин, а теорията за "приучаването на дълъг нощен сън" е пълна дивотия! Та бебетата обикновено се будят за хранене повече от веднъж на вечер и тези нощни хранения се израстват с времето - когато вече няма нужда от тях, детето няма да си ги иска. Да се препоръчва отказването им на бебето си е направо опасно, та нощните хранения са най-хранителните и подпомагащи растежа! Изобщо този материал преписка отпреди 30-40 години ли е? Трябва да се подхожда по отговорно към такова писане, не знаете родителите, които ви четат, колко точно са информирани и току виж ви се вързали на акъла...


  • 1

Добави коментар