Хигиенните навици

317
Хигиенните навици

Кога и как да ги създадете?

Добре е да създадете хигиенни навици на детето си колкото може по-рано - от момента, в който започне да пълзи, би трябвало да знае, че изцапаните ръце се нуждаят от измиване. Най-лесно и сигурно ще постигнете целта си с личен пример. Хубаво е детето да вижда как вие мието лицето, зъбите, косата и в това няма нищо страшно и неприятно.

Миенето на ръцете заедно с вас може да е забавно за детето. Първоначално ще сте заедно, постепенно ще сте наблюдател на процеса и накрая ще осигурите пълната самостоятелност на детето, като му купите стъпало за баня.

До 18-ия си месец детето вече ще е в състояние само да мие ръцете си, като ще включи и сапуна, когато подобри координацията си достатъчно. Разбира се, невинаги помни ритуала правилно - бъдете подготвени за невдигнати ръкави, намокрена блузка и изпуснати сапуни в банята.

За да изградите правилните навици е добре да представите хигиената като част от ежедневието - когато е време за баня или тоалет, не се молете, не го превръщайте в голямо събитие, а просто кажете на детето какво следва без излишни обяснения и уговорки.

Възможни проблеми

Страх от миенето на косата
Ако детето ви наистина мрази миенето на косата, за начало опитайте да я поддържате достатъчно къса, за да съкратите броя и продължителността на неприятния ритуал. Една от основните причини за тази омраза е фактът, че децата не обичат да мокрят лицето си. Докато главата на детето е насапунисана, опитайте да привлечете интереса му с пяната и всичките й забавни функции. С малко късмет процедурата ще се превърне в игра.

Страх от водата
В тази ситуация опитайте да разберете кое точно плаши детето - големината на ваната, количеството вода, опасността от подхлъзване. Играчките за баня отново са основният ви приятел в случая. Колкото и да е иронично, плуването помага за преодоляването на страха от вода най-добре. Разбира се, трябва да го представите внимателно и по подходящ начин, но за щастие сезонът е особено подходящ за целта.Добави коментар