Грешки при храненето

108
Грешки при храненето

Кои са пречките пред здравословните хранителни навици на детето

За да създадете правилните хранителни навици на детето, е достатъчно да избегнете най-честите грешки, допускани от повечето родители.

Включен телевизор по време на хранене. Когато детето се разсейва, то или яде твърде бързо, или изобщо отказва да се храни.

Разсеяност. Храненето е съществен процес, по време на който е важно да гледате детето си в очите. Ако вие мислите за нещо друго и междувременно подбутвате лъжичката в устата на детето си, то ще остане с впечатление, че храненето е механичен и неприятен процес.

Играчките като примамки. Детето ви никога няма да заобича полезните храни, ако е заето да реди кубчета по време на хранене.

Прекаляване с плодовете?. Много по-лесно е да „примамите” детето да яде ябълка, отколкото броколи например, но това не е повод да се откажете от зеленчуците. Добър подход е да давате на детето да опитва по един нов зеленчук на всеки пет дни.

Храна през целия ден. Малките закуски и солетите са подходяща залъгалка, но все пак детето трябва да има установено време и режим на хранене: закуската, обядът и вечерята трябва да са по едно и също време всеки ден.

Насилвате детето да яде повече. Спрете да се притеснявате от недохранване и обърнете внимание на сигналите, които ви дава детето. Ако то си обръща главата от подадената му лъжичка, най-вероятно вече се е нахранило. Детето яде, колкото му е необходимо и се води от нуждите на организма си.

Бързате. Бавното хранене предпазва детето ви от преяждане, а паузите между отделните лъжички са полезни за храносмилането му.Добави коментар