Грешки на родителите, които могат да съсипят бъдещето на детето

1112
Грешки на родителите, които могат да съсипят бъдещето на детето

Всеки прави грешки, когато отглежда децата си

Всеки прави грешки, когато отглежда децата си. Дори когато станем възрастни, не сме съвършени и не винаги можем да разберем как изглеждат нашите действия отвън и как ще се отразят на бъдещите поколения. Но някои методи за отглеждане на деца всъщност причиняват повече вреда, отколкото полза.

От Bright Side показват често срещаните грешки, които родителите допускат и до какво могат да доведат.

1. Наказват децата пред другите

Понякога майките и бащите се ядосват, крещят и дори наказват децата си пред други хора. В моменти като тези те не мислят за другите. Но на децата всъщност им е важно мнението на хората около тях. Общественото порицание подкопава самочувствието, кара ги да се срамуват и им е трудно да го прикрият.

2. Влияние от миналото

Нещата, които се случват в детството ни, оставят отпечатък върху това какви родители ще бъдем. Но това не означава, че сме обречени да повтаряме грешките на нашите бащи и майки. Важно е да се поучим от тях и да се опитате да защитим бъдещите поколения от тези негативни емоции.

3. Прекалено се самоограничава

Ако не прегръщаме децата си често и не им казваме, че ги обичаме, те могат да станат емоционално изолирани от семейството. Когато не се вслушваме в техните чувства и емоции или когато сме безразлични, много е вероятно децата ни да се отнасят по същия начин с други хора. Може да им е трудно да бъдат интимни с някого, да се доверят на други хора, да се сприятелят или да създадат семейство.

 

4. Лоши навици

Родителите са пример за подражание на техните деца. И има силна връзка между навиците на майките и допълнителното тегло при децата им. За жените, които се опитват да водят здравословен начин на живот, рискът от затлъстяване при децата им е 75% по-нисък. Изследователите твърдят, че нашите добри навици оказват положително влияние, те водят здравословна диета, редовно спортуват, не пушат и не пият.

5. Свръхкомпенсация

Ако нещо в миналото ни е мъчило, може да се опитаме да го компенсираме с нашите деца, а това да е грешка. Например, ако родителите ни не са ни давали никаква свобода, ограничавали са ни с много неща, днес може да дадем прекалена свобода на децата си. Търсете баланса, за да не страдате на по – късен етап.

6. Свобода или свръхзащита

Много често родителите смятат, че техните синове и дъщери са специални и уникални и се опитват да направят най-доброто, на което са способни. Но за останалия свят те са просто деца. И ако свикнат с мисълта, че всичко им е позволено, може да израснат до  егоистични хора с нереалистично чувство за право, с които е трудно да се общува.

7. Унищожаване на доверието

Трябва да има определени правила относно поведението, но децата все пак трябва да разбират, че могат да се доверят на близките си. А доверието на децата (особено на тийнейджърите) е много лесно да се загуби, ако родителите загубят контрол над емоциите си и ги плашат. Това може да доведе до загуба на емоционалната връзка със семейството и да не се чувстват защитени.

 8. Агресивно поведение

Децата се научават как да се справят с проблемите, като наблюдават родителите си, когато трябва да се справят с трудности. Например ако сте груби или изразявате негативни емоции към тях в ранна възраст, може да доведе до проблеми с управлението на гнева .

 

9. Бягство от техните проблеми

Един от най-добрите начини за „приключване“ на проблема е да се отдалечите и да забравите за него. Но това не означава, че нещата просто ще се решават сами, както вярват много възрастни. След конфликт между родители и деца, трябва да опитате да оправите ситуацията като възстановите доверието .

 Добави коментар