Говори с него

167
Говори с него

Комуникацията с родителя прави децата уверени в себе си

Когато стане въпрос за общуване с децата и отговаряне на безкрайните им “Защо?”, неименуемо се сещам за онзи виц за ромското семейство под звездите. “Тате, защо свети луната?”, попитало любопитното дете. “Щото така”, компетентно отвърнал таткото. “А звездите, защо светят звездите?”. “Щото така”, бил “изчерпателният отговор. “А слънцето, тате, защо и то грее?” “Щото така”, отговорил всезнаещият татко. “Остави баща си на мира, бе!”, раздразнила се майката. “Що, ма? Нека пита детето. Нека пита, нека знай”, сопнал се на свой ред ромът.

На какво учи децата добрата комуникация?


Никога не отпращайте детето си, дошло с въпрос при вас. Потиснете умората, досадата или лошото настроение и се заредете с внимание и търпение с ясното съзнание, че посявате добри семена. Пък и превърнете ли общуването с детето си в навик, скоро ще установите, че тази комуникация ви е не само приятна и забавна, а и нужна и разтоварваща.

1. Обяснявайте.

Даването на подробни обяснения за всичко на децата ви им помага да започнат сами да намират необходимите им обяснения. Отделяйте време, за да им разяснявате как нещата са свързани помежду си, например във вид на причинно-следствена връзка.

2. Мислете на глас

Родителите, които мислят на глас с децата си, ще видят как те все по-уверено развиват подобни методи на мислене. Те се научават да говорят и мислят по сложен и последователен начин.

3. Не спестявайте чувствата си, провокирани от обсъжданите теми
Ако родителите изразяват емоциите и чувствата си, техните деца ще се научат, че е добре за тях самите да правят същото.

4. Бъдете търпеливи
Насърчавайте децата, когато искат да говорят или да задават въпроси. Ако се отнасяте с тях пренебрежително или постоянно им казвате, че в момента сте твърде заети, децата ви могат да изпитат чувство на неудовлетвореност и да престанат да споделят своите мисли и чувства с вас.

5. Включвайте го в обсъждане на проблеми

Ако семейството ви има проблем, който се отнася до детето ви, включете самото дете в дискусията. Опитайте се да намерите възможни решения на проблема заедно с него или нея.

При обсъждането на различни възможности говорете също така за евентуалните последствия. Възможен резултат от всяко едно действие ще повлияе на окончателното решение. Бъдете отворени към предложенията на детето. Нека то да взема активно участие в обсъждането и в решението.

На какво учи децата добрата комуникация ли?

Децата, които участват в такъв тип общуване с родителите си, ще станат уверени в себе си и ще се научат на основните правила на добрата комуникация и взаимоотношенията между хората.Добави коментар