Готови за обличане

136
Готови за обличане

Кога детето може да се облича само

Най-рано на около двегодишна възраст детето ви ще се опитва да се облича само. Добре е да го улесните, като избирате подходящите дрешки и го учите на най-лесните възможни действия.

Когато показвате на детето си как да се справя с копчетата, научете го да започва винаги от най-долното копче. Предпочитайте детски дрехи със залепване вместо закопчаване, но внимавайте лепенките да не са в близост до врата - може да раздразнят кожата. Когато детето е готово да се справя с дрешки с копчета, избирайте достатъчно големи и лесни за боравене копчета.

Малките пръстчета трудно улавят машинката на ципа, затова е добре да сложите някаква по-голяма висулка на нея за улеснение на хлапето.

Поставяйте отличителни знаци на дрехите, които да ориентират детето коя е предната част и кое е „гърбът” на блузката, например.
Маркирайте къде детето трябва да закопчава колана си - може да сложите звездичка, например.

Докато детето се научи да задържа ръкавите си, когато облича яке върху пуловера, може би ще е по-добре да поставяте еластични „връзки” на ръкавите, които да ги задържат за палеца на ръчичката.

Ако детето отказва да свива ръчичките си в юмруче, за да облече пуловер, опитайте да му давате малка играчка от типа на топка, заради която със сигурност ще свие дланите си.Добави коментар