Гости в зоопарка

71
Гости в зоопарка

Шест пингвини дженто, пристигнали от Англия

Шест пингвини дженто – четири женски и два мъжки, гостуват в столичния зоопарк, съобщи директорът на зоологическата градина д-р Иван Иванов. Животните са пристигнали в 15.30 часа на 14 януари със специален чартърен полет от английски зоопарк.

Пингвините са на възраст от 6 до 10 месеца и са с височина между 60 и 80 см, съобщи Нова телевизия. "Много красиви животни, с жълти човки. Това са класическите пингвини, които сме виждали по реклами на сладоледи", обясни д-р Иванов.

Пингвините дженто са третият по големина вид пингвини след кралските и императорските. Задължително условие за отглеждането им са ниските температури. Хранят се с херингоподобна риба, за България това е меджит.

"Колегите бяха залепили етикети, на които пишеше: Внимание, тези животни хапят". С ръкавици ги освобождавахме снощи. Всеки трябваше да бъде премерен и да му бъде проверен микрочипът", разказа д-р Иванов.По думите му, животните са се аклиматизирали много бързо и веднага са тръгнали към басейна. "Но в инструкциите, които получихме, се казва да не ги къпем веднага, да се държат 24 часа затворени, след което да ги нахраним и да ги пуснем да се къпят", обясни директорът.

Най-голямото изискване за отглеждането на пингвините дженто е да няма никакъв чужд предмет в клетките, защото този вид пингвини са много любопитни и поглъщат всичко, което попадне пред тях и има опасност от неприятни инциденти.

"За първи път гледаме пингвини дженто и не смеехме да вземем голям брой", уточни д-р Иванов. Шестте животни ще гостуват на столичния зоопарк два месеца, след което на тяхно място ще пристигнат други осем, а след тях нови десет.

От 15 януари красивите животни могат да бъдат видени в столичния зоопарк, който ще е отворен за посетители от 9.30 до 18.30 часа.Добави коментар