Големите бебешки постижения

272
Големите бебешки постижения

От първата усмивка до първата крачка

От първите месеци, в които се учат да повдига главата си, до първите самостоятелни крачки - децата ни преживяват удивително бързо развитие. Всеки етап от него е огромна крачка за тях и неповторима радост за родителите им. Вижте какви са основните върхове в развитието на детето и приблизителната възраст, в която то ги постига.

Първата усмивка
Това за първи път се случва на приблизителната възраст от 8 седмици. Най-вероятно тя ще е в отговор на майчината усмивка. Тя е важен знак за социалното развитие на детето и способността му да общува. Това означава, че то вече може да направи разлика между различните емоционални състояния - щастливо е, когато му се усмихвате, и нещастно, когато не сте наоколо.

Преобръщане
Приблизителната възраст е между два и три месеца. Първо детето ще се научи да се преобръща от гръб по корем. Обратното действие отнеме повече време и бебето може да се справи с него чак в петия месец. Тази новоусвоена способност е важен знак за двигателното развитие на детето - тя означава, че мъникът вече придобива контрол върху тялото си.

Хващане с ръка
Най-вероятно първото нещо, което детето ви съзнателно ще хване с ръка, е дрънкалката. Ще се случи между третия и четвъртия месец. Това е цяла нова вселена за бебето - то ще научи, че може да контролира предметите с ръце - да накара дрънкалката да издаде звук, да приближи залъгалката до себе си. Започва етапът на по-интензивните игри.

Първата прегръдка
Това огромно удоволствие на родителите си мъникът може да достави на около пет месеца. То ще имитира вашите действия и ще прегръща и плюшените играчки. Разбира се, децата са различни - някои са гальовни, други не. На тях не им липсва нежност, те просто са прекалено заети с изучаване на околната среда. Опитайте се да провокирате прегръдка преди лягане или след събуждане.

Ку-куууу
Кога детето ви ще знае, че зад скритите ви длани лицето ви се усмихва? Най- вероятно около шестмесечна възраст. Тогава то ще посяга и ще отстранява ръцете ви, за да види лицето ви. Осъзнаването, че въпреки че нещо не е там, то съществува, е голяма стъпка в развитието на детето. Няколко месеца по-късно то ще е в състояние да крие от вас лицето си по същия начин.

Седи самостоятелно
След като укрепнат всички мускули, които позволяват на детето да контролира ръцете, главата, врата и краката си, то ще е готово за първото си самостоятелно сядане. Това ще се случи около осмия му месец. И светът отново ще се промени, защото мъникът ще смени гледната точка, от която го наблюдава. Можете да му помогнете, като всеки ден го оставяте да седи за кратко време, като го придържате с ръка или го поставяте в седнало положение в скута си.

Пълзене
Някои деца се научават да пълзят едва след като проходят. Ако и вашето е от тях, нека това не ви тревожи. Пълзенето е начин за детето да разшири кръгозора си и да достига до места, където преди не е било. Това ще се случи около осмия месец. Най-вероятно в началото бебето ще започне да се побутва с крак, а впоследствие ще започне да използва и ръцете си. За да го насърчите, оставете играчка малко по-далеч от него и го подтикнете да я достигне.

Първото изправяне на крака
До този момент детето зависи от вас - трябва да го повдигнете, за да се изправи на краката си. През осмия месец обаче мъникът ще усвои и това умение. Мускулите на краката и торсът му вече са укрепнали и първото изправяне на крака ще се осъществи с помощта на решетката на леглото или на края на дивана. Сядането от изправено положение обаче детето ще усвои чак след един-два месеца.

Първите стъпки
Най-големият скок в развитието на детето. Те изискват мускулна сила, координация и баланс, както и емоционална зрялост. Защото когато пълзиш, центърът на тежестта ти е само на няколко сантиметра от земята, а за първата разходка се иска малко по-голяма увереност и смелост. Ето защо времевите граници за прохождане са широки - това може да се случи както на 10 месеца, така и на 18.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bgКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjcb'"(){}:/1zqjcb;9

Коментар: 2

1zqjcb'"(){}:/1zqjcb;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар