Гимназия ще се учи и задочно

93
Гимназия ще се учи и задочно

Гимназиите трябва да започнат да предлагат новите начини на обучение от 1 февруари 2014 г.

Нови форми на обучение в средното образование - дистанционно, комбинирано, задочно и вечерно обучение, ще бъдат въведени в гимназиите. Това предвижда националният план за изпълнение на европейската гаранция, който трябва да реши проблемите с младежката безработица. Планът бе одобрен от правителството в края на миналата година.

Гимназиите трябва да започнат да предлагат новите начини на обучение от 1 февруари 2014 г., става ясно от документа, цитиран от "24 часа". Те ще са насочени към деца, които отпадат от нормалното обучение, но трябва да получат образование, за да могат след това да си намерят работа. За учениците в новите форми на обучение училищата ще получават същия делегиран бюджет, какъвто е и за редовно учещите.

Вижте още: Българче спечели 100 000 долара

Активна работа с младежите, които нито учат, нито работят, предвижда националният план. Ще бъде създаден механизъм, по който образователното министерство ще подава информация за отпадналите от училищата. След това тези хора ще се издирват по ЕГН чрез системата ЕСГРАОН, за да бъдат посетени от посредници на адрес. След това ще им се предлага подходящо обучение или работа.

738 148 695 лв. планира да инвестира държавата за намаляване на младежката безработица в периода 2014-2020 г. 329 176 000 лв. от тези пари ще дойдат от европейските фондове, а останалите са от бюджета.

Всяка година държавата ще отделя между 1,2 и 1,5 млн. лв. за индивидуални профили на безработните младежи. Под 11% отпадащи ученици до 2020 г.

Процентът на преждевременно напусналите образователната система да бъде под 11 до 2020 г. Това предвижда проект на стратегия на министерството на образованието. В момента процентът е 12,5.

Не пропускайте: Най-луксозните детски градини в САЩ

Като преждевременно напуснали се определят младежите между 18 и 24 години, завършили едва основно образование или по-ниска степен и вече не участващи в никаква форма на образование или обучение.

Сред причините, които карат малките да не ходят на училище, са бедността на семейството, което налага те да помагат. Свързват се също с родителска незаинтересованост, напрежение и кризи. Дори международното изследване PISA установи, че у нас има голяма разлика в резултатите на децата с нисък и висок социално-икономически статус.Добави коментар