Гении ни прославиха в САЩ

131
Гении ни прославиха в САЩ

Четири пъти прозвуча името "България" на най-голямото състезание за предуниверситетска наука INTEL ISEF

Четири пъти прозвуча името "България" на най-голямото състезание за предуниверситетска наука INTEL ISEF, което се проведе в САЩ. Българските таланти, които ни представяха там, спечелиха четири награди с общо три проекта, а на името на пловдивчанина Петър Гайдаров дори ще бъде кръстен астероид, тъй като това е част от приза за второто място.

Част от младежите са и възпитаници на Ученическия институт по математика и информатика към БАН, който се занимава с откриването и отглеждането на талантите в тази област. Той е нещо като трамплин за отличниците ни, който ги изстрелва в орбитата на световната наука.

Всяка година над 8 млн. ученици вземат участие в местни и регионални научни конкурси, които са част от мрежата на Intel ISEF. На финала се раздава награден фонд до $5 млн. под формата на призове и стипендии.


Григори Матеин започва да се занимава с математика още в трети и четвърти клас, когато се готви за кандидатстване в СМГ. "В следващите години до седми клас ми преподаваше настоящият директор на гимназията - Антоний Стоянов, и силно заобичах тази наука. Математиката ми е интересна, защото в нея можеш да задаваш ясни въпроси и да получаваш точни отговори", разказва той пред вестник "Стандарт".

"С нейната сила е възможно да се обяснят множество явления в природата, които спадат към науки като физика, химия и биология". Григори участва в олимпиади и състезания, но след като влиза в Немската гимназия в столицата, математиката остава на заден план, защото трябва да навлезе в немския.

"Интересът ми се възроди отново в края на девети клас, когато вече се интересувах повече от приложението на математиката и способността й да обяснява света около нас. Науката, която всъщност прави точно това, е физиката", разказва Григори. След като посещава школите по физика на Теодосий Теодосиев в Казанлък, а по-късно и тези по астрономия на Никола Каравасилев в София, той се влюбва във физиката и астрономията още по-силно.

"Решавах задачи, четях теория и ходех на състезания, исках да навляза по-дълбоко в материята. Мислех си също и да започна някакъв проект, да изследвам нещо. Един учител и бивш възпитаник на Тео - Георги Бяндов, ми даде идеята за изследване на звука, който течностите издават при загряване. Вече година и половина аз и моят научен ръководител - проф. Асен Пашов от Физическия факултет на СУ, разработваме този проект, с който аз успявам на всяко състезание, на което отида, да се върна с награда.

Бях и все още съм много ентусиазиран, защото всички резултати от нашите изследвания са много интересни, а и никой досега изглежда не се е занимавал с този проблем толкова задълбочено, може би защото е доста труден". Трябвала им около година да създадат подходяща постановка, с чиято помощ да правят количествени експерименти.

"В бъдеще ще продължа да се занимавам с физика. Много искам да стана професор и да се занимавам с подобна научна работа, а също и да преподавам на студенти. Надявам се да си извоювам тази възможност в един от най-добрите университети в света, но където и да отида, аз ще си остана българин", разказва младежът.

Интересът на Марин Шаламанов към математиката също се пробужда в четвърти клас. "Той бе подбуден главно от тогавашната ми учителка на школите по математика. С изследователска математика и информатика започнах да се занимавам в гимназията, където получих голяма подкрепа от учителите и по-големите ученици".

Най-полезни му били конференциите на Ученическия институт по математика и информатика /УчИМИ/, където се запознава с хора със сходни научни интереси. "УчИМИ ме научи какво е да съм учен. Показа ми, че науката не е само скучни хора, че тя е за всеки, който иска да развива света около себе си", споделя той. Вижда бъдещето си "със сигурност свързано с България".

"Ще започна висшето си образование тук, а по-нататък дори и да специализирам в чужбина, няма да се отказвам от това да помагам на родината по всякакъв начин. Искам да продължа да се развивам в областта на информационните технологии, занимавайки се едновременно с наука и бизнес. Между другото преподаването ми е хоби", разказва младият математик.

Марин и Васил Василев са съавтори в проекта, който използва методите на еволюцията, за да намери оптимална стратегия за търгуване на валутната борса. "Интересът ми към математиката възникна още в шести клас, като ме вдъхнови умението ми да се справям с материала, както и преподавателката ми. Това ме насърчи да се занимавам и със състезателна математика", спомня си той. С изследователска математика и информатика се захваща в осми клас, като среща подкрепа от учителите си и по-големи ученици.

"Някои от тях ми помагаха доста с оформлението и тезите в първия ми проект. Те ме запознаха и с УчИМИ, където се запознах с много интересни, целенасочени, приятелски настроени хора, много от тях със сходни научни интереси като моите. Институтът ми показа какво значи да твориш наука и колко интересно и увлекателно е да се занимаваш с това. Показа ми как да не спирам пред трудностите, а да се захващам още по-сериозно, даде ми много шансове за лични постижения и много научен опит", разказва той.

Васил ще започне висшето си образование тук, но ще го продължи в чужбина. "Дори и да не съм в България, доколкото мога, ще помагам активно, както други състезатели преди мен са го правили - г-н Дико Михов е един прекрасен пример. Искам да се занимавам с програмиране и математика, както и с бизнес - вече работя над няколко идеи и съм на фаза финансиране. Занимавал съм се с преподаване на по-малки ученици в свободното си време, като мисля да продължа и занапред", разказва той.

Петър Гайдаров, който донесе две втори места от състезанието, се вълнува от хармонията на числата от малък, по-сериозно започва да се занимава в шести клас. "В осми клас влязох в математическата гимназия в Пловдив и започнах да ходя по национални състезания. Баща ми е инженер и това най-вероятно е повлияло на развитието на интереса ми към математиката". В шести клас започва да посещава Академия "XXI век" в Пловдив. След като влиза в математическата гимназия, ключова роля изиграва учителката му Елка Вълканова, както и по-възрастни съученици.

"Един от тях, Николай Каракехайов, беше първият ми ментор в разработка за Ученическия институт по математика и информатика", спомня си Петър. "Благодарение на института създадох много нови контакти и разширих знанията си по математика. Придобих умения да пиша научна разработка и да я представям успешно. Не на последно място трябва да се отбележи и възможността за участие в Research Science Institute в MIT, която Ученическият институт ни осигурява. Това е уникално преживяване, което позволява всички тези качества, които сме придобили от участията си по конференции в България, да бъдат задълбочени и доразвити благодарение на
специалисти от световно ниво. Видно е обаче, че подготовката и в България е изключително добра и не отстъпва на тази по време на RSI, тъй като в последните години българите винаги се връщат с отличия", разказва Петър.

Той смята да учи в Кеймбридж чиста математика. "За това какво ще стане по-нататък трудно мога да кажа, но се надявам да се върна в България. Това е е родното ми място и никъде другаде не бих могъл да се чувствам по същия начин, както тук", разказва математикът.
 Добави коментар