Фестивал "Играй живота"

87
Фестивал Играй живота

Пред Паметника на Съветстката армия

Дневни центрове ще преодоляват агресията у деца, провокирайки ги да творят. Те ще бъдат изградени в различни райони на София като места за занимания според интересите на децата.

Идеята е на фондация "Цветан Цанов" и цели да привлече вниманието на всички граждани и институции към сериозния проблем с насилието между младежи.

За инициативата съобщиха в интервю за БТА родителите на дете, станало жертва на насилие. Дванадесет годишният син на Ива и Иван Цанови - Цветан, беше убит преди година от свой 16-годишен познат. Родителите основаваха фондация в памет на детето.

В момента от неправителствената организация проучват възможностите за изграждане на центровете. Председателят на фондация "Цветан Цанов" Весела Герчева обясни за БТА, че много от децата, с които са разговаряли, посочват, че възприемат двубоя като спектакъл, а агресията се проявява заради това, че всъщност няма какво да правят след училище.

Децата разказват, че искат да пеят, рисуват, свирят, но родителите им нямат средства да ги запишат на съответните курсове. Именно тази невъзможност да изразят усещането си понякога избива в агресия, коментира Герчева.Затова фондацията започна да прави план за изграждането на бази за възпитание на деца, в които да се работи така, че те да се чувстват потребни, уточни Герчева. Започваме от София, приоритетно с няколко района - "Подуене", "Левски", "Люлин", добави тя.

Във всеки център ще има различни специалисти - музиканти, художници, хора от бизнеса, които ще контактуват с младежите. Психолози ще се опитат да "чуят" младежите по различен начин чрез техните действия и творчество.

Трябва да започнем с това къде прекарва времето си едно дете - колко време е вкъщи, колко в училище, колко на улицата, отбеляза Ива Цанова. Няма определен човек, всички сме отговорни: родителите - когато са вкъщи и обгрижват правилно ценностната система на децата си, учителите - когато са в училище, не просто да гледат да приключи часа, обществото - когато децата са на улицата, всички сме отговорни за здравето и живота им.

Весела Герчева посочи като проблем както липсата на описание на длъжността "училищен психолог", така и конкретни очаквания към специалиста. Какво се изисква от този човек - да се намеси, когато стане критично късно или да бъде там за децата ни и да ни каже, когато има някакъв проблем, каза тя. По думите й в момента линията за анонимни сигнали към Агенцията за закрила на детето функционира много добре.Нашата мисия е да активираме обществото и то да обръща внимание дори на дребните сигнали, а ние ще се погрижим тези действия да не се разгръщат по-нататък, посочи Иван Цанов. Той добави, че ако хората видят група деца да нападат друго дете и не подадат сигнал, те реално извършват престъпление.

Затова, по думите на Весела Герчева, друга много важна част от дейността на фондация "Цветан Цанов" е насочена към превенция на насилието между деца. Ще си партнираме с институциите, така че да допълваме работата на центровете към общините за противообществени прояви на младежите.

Държавата "улавя" ранните прояви на агресия, а това, което е дефицит и за което ние бихме искали да си предложим услугите, е следващото действие - след "улавянето" какво се предлага на тези деца, обясни Весела Герчева.

Необходимите средства за оборудването на една база са в размер на 100 хил. лв, уточни Весела Герчева. От фондацията "Цветан Цанов" разчитат на дарения, тъй като, според тях, е важно подобни инициативи да станат приоритет на цялото общество, а не само на държавата. Всеки, желаещ да дари средства за изграждане на центровете, може да го направи на: Raiffeisen Bank; Титуляр - Фондация "Цветан Цанов"; BIC : RZBBBGSF; IBAN : BG39RZBB91551001975517.

Фондация "Цветан Цанов" организира днес фестивал под мотото "Играй живота". Проявата ще се състои от 11.00 ч. до 22.00 ч. пред Паметника на Съветската армия в София. Организаторите предвиждат спортни занимания и концерт на открито с участието на известни изпълнители.Добави коментар