Ето как се зараждат мотивацията и увереността

65
Ето как се зараждат мотивацията и увереността

Учени установиха как в мозъка се зараждат мотивация, любопитство, безпокойство и увереност

Учени от американската лаборатория "Колд спринг харбър" установиха как в мозъка се зараждат мотивация, любопитство, безпокойство и увереност, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. Те са изследвали орбитофронталния кортекс - мозъчна зона у хората и животните, която е с голяма роля при вземането на решения.

Невробиолозите наблюдавали активността на 485 нервни клетки в мозъците на три плъха, които трябвало да решат задачи, за да получат възнаграждение. За да определят кои неврони са активни, когато гризачът е уверен в решението си и очаква възнаграждение, специалистите използвали методи на машинното обучение.

Оказало се, че неврони в орбитофронталния кортекс формират няколко функционални групи, всяка от които участва в определен психофизиологичен процес, например поява на увереност във взетото решение или в размера на възнаграждението. Освен това учените констатирали, че функционалните групи неврони се определят въз основа на анатомичната структура на невронните мрежи.

По мнението на учените, определянето на въпросните групи и структурата им може да бъде от полза за създаване на терапии на психични и неврологични заболявания, като депресия и болестта на Паркинсон.

Добави коментар