Елин Пелин = Веселин Маринов

82
Елин Пелин = Веселин Маринов

Четвъртокласниците не знаят кой е написал "Аз съм българче"

Учениците масово бъркат Веселин Маринов с Елин Пелин. Според тях естрадният изпълнител е „певецът, възпял българското село”.

Отговорът е даван масово в столично училище на въпрос от теста за външно оценяване след четвърти клас по български език и литература, съобщи novini.bg.

От регионалния инспекторат по образование в София са в смут от новината. „На изпита за външно оценяване няма такъв въпрос. Наша проверка показа, че става въпрос за вътрешно училищен тест, тип контролно, на който е поставена такава задача. Разбира се, много е жалко децата да допускат такива грешки. Убедени сме, че става въпрос за единичен случай”, обясниха пред „България Днес” от РИО - София.

Според резултатите от теста за външно оценяване най-малките ученици допускат груби правописни и пунктуационни грешки. Те не знаят кога да поставят пълен член, запетаи и да пишат граматически вярно.„В изпитите след седми клас едно на пет деца поставя пълен член правилно”, казват експерти. Преподаватели са на мнение, че въпросите от изпита са били елементарни и не би трябвало по никакъв начин да затрудняват малките ученици. Въпреки това резултатите са плачевни.

Пълно непознаване цари и в сферата на литературата. Голяма част от тестваните не знаят кой е написал стихотворението „Аз съм българче" (Иван Вазов) и са на мнение, че авторът на „Мечо Пух" е Елин Пелин. „Децата от най-ранна възраст четат „Мечо Пух". Може би първосигналната реакция е, като видят произведението, да решат, че е българско, но такава грешка е недопустима", коментират оценители.

Според експерти, показаното ниво на познание не е изненада и резултатите не трябва да се драматизират. В същото време се отчита, че образованието в България става все по-лошо, което се отразява и на познанията по правопис и литература.Добави коментар