Експерти по храните...

49
Експерти по храните...

...се обучават в пловдивска гимназия

Експерти, които следят за безопасността и качеството на храните, подготвя Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив, предаде БНТ.

Новата специалност "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки" е единствена по рода си в цялата област и вече е една от най-желаните за кандидат-гимназистите.

В новата специалност, подготвяща експерти по храните, засега се обучават само два класа. Те изучават предмети като хранителна химия, хигиена на храните, етикиране, методи за контрол на качеството.

В професионалните лаборатории изследват храни и напитки, проверяват суровините, от които са направени, и изучават как да ги съхраняват правилно.

На презентация вчера учениците доказаха колко много са научили и дори организираха състезание с въпроси, свързани с етикирането и годността на продуктите. Децата разказаха, че откакто започнали обучение в новата специалност, вече се замислят какво купуват и внимателно четат всички етикети.

Амбицията на ръководството на професионалната гимназия е тепърва да разшири обхвата на новата специалност и в следващите години да бъде разкрита поне още една паралелка.Добави коментар