Един вълшебен спорт

99
Един вълшебен спорт

За плуването

Ако искате да отслабнете, но ви е скучно да въртите велоергометъра във фитнеса, то наблегнете на плуването. За 30 минути плуване човек изгаря около 240 калории.

Освен това, ако редовно практикувате този спорт, ще намалите риска от хронични заболявания, като сърдечно-съдови, диабет тип 2 и инсулт. Ще повишите настроението също.

Плуването стимулира функцията на белите дробове и сърдечно-съдовата система, увеличава притока на кислород до клетките. По този начин се засилват обменните процеси на клетъчно ниво.

Плуването е благоприятен спорт при схващане на мускули и болки в ставите, особено при хора с наднормено тегло или страдащи от артрит.Плуването е особено полезно и за деца с астма, тъй като облекчава симптомите, пише woman.bg. Когато децата се учат да плуват, вместимостта на белите им дробове се увеличава. Заедно с това се подобрява техниката на дишането и общото здраве.

Възрастните с астма също е добре да плуват, тъй като топлият и влажен въздух в басейните с отопление успокоява дихателните пътища на страдащите от астма. Това намалява риска да настъпи астматичен пристъп вследствие физическото усилие. Когато астматици правят крос в студено време, има опасност от такъв пристъп.

Движенията във водата стимулират сърцето да изпомпва кръв по-ефективно и експедитивно, обясняват експерти. Смята се, че ниските температури на водата стимулират кръвообращението и обмяната на веществата.

Практикуването на този спорт активира почти всички основни мускулни групи и по този начин увеличава мускулния тонус и сила. Упражненията във вода, придружени от добри навици за разтягане, могат значително да подобрят гъвкавостта на тялото.Според Американската асоциация за бременност плуването е най-безопасното упражнение по време на бременност, тъй като при него вероятността от нараняване е минимална.Добави коментар