Джобните на децата нарастват напук на заплатите на родителите

112
Джобните на децата нарастват напук на заплатите на родителите

А вие колко пари давате дневно/седмично на децата си?

Седмичните джобни пари са нарастнали в сравнение със заплатите на възрастните, сочи проучване. Все пак обаче в момента джобните на децата са по-малко, в сравнение с размерите им преди кризата, пише Telegraph.

Според 20-годишно проучване на джобните пари, 8-годишните деца се радват на по-бързо нарастване на „заплатите си”, отколкото родителите им. Последните дават на децата си средно по 6.20 паунда.

Проучването сочи, че децата обаче получават с 5 пенса по-малко от миналата година и с 2.17 паунда по-малко, отколкото преди рецесията.

Докато майките и татковците са получили средно повишение на заплатата със 193% от 1980 г. насам, джобните пари на децата са скочили от 1.13 до 6.20 паунда – т.е. има 448% повишение.

Средната седмична заплата в момента е 448 паунда, показват официалните данни на властите.

Така, ако приходите на възрастното население са следвали същия ръст, както при джобните пари, заплатата им днес би трябвало да възлиза на 806 паунда, като черпим информация от данни за средната работна заплата.

Факт е обаче, че в момента джобните пари на децата са редуцирани, сравнени с тези преди криза – през 2005 година децата на възраст между 8 и 15 години са получавали по 8.37 паунда седмично.

Проучването, което ви представяме, се прави от банка Халифакт и стартира през 1987 година.

Всяка година до днес представители на банката са интервюирали повече от хиляда деца. Те са събирали данни за джобните, които получават.

Повечето от взелите участие в проекта деца, на възраст между 8 и 15 години, са споделили, че изработват джобните си пари чрез участие в изпълнение на домашните задължения. В списъка влизат чистене, миене на чинии, писане на домашни и т.н.

Джайлс Мартин от банка Халифакс казва: „Определено родителите са много щедри, когато става дума за размера на джобните, които дават на децата си. Но е изненадващо да отчетем, че с времето родителите престават да изискват от децата си да изпълняват домашни задължения, за да им бъдат дадени пари”.

Джобните пари на децата са все още с 5 пенса седмично по-малко, отколкото през 2014-а година и с 30 пенса по-малко, отколкото през 2013-а година.

Според някои специалисти, намаляването на размера на джобните пари е добра новина като цяло, а също така и изгодно за родителите.

Сред тях е Джасмин Бъртъл от Moneymagpie.co.uk, която казва: „Аз съм особено доволна от спада на размера на джобните пари”. По думите й, нормално е инфлацията, която се отразява на всичко в живота в Англия, да окаже влияние и върху парите, които родителите дават на децата си.



Добави коментар