Джедаи и тигри оживяват в Музея на илюзиите във Велико Търново

188
Джедаи и тигри оживяват в Музея на илюзиите във Велико Търново

Стая без стени, под и таван, вълшебни огледала, излизащи от картини диви зверове, тунели на безкрайността. Това са само една малк част от изненадите в най-новия Музей на илюзиите, който отвори врати във Велико Търново, в деня на националния празник

Стая без стени, под и таван, вълшебни огледала, излизащи от картини диви зверове, тунели на безкрайността. Това са само една малк част от изненадите в най-новия Музей на илюзиите, който отвори врати във Велико Търново, в деня на националния празник.

„Добре дошли в различния музей, където, нищо не е такова, каквото изглежда. Който преобръща представите за реалността и разколебава доверието в собствените ви очи”, гласи рекламата на музея. И никак не е преувеличена. В музея са представени около 70 илюзии - оптични и физични, холограми, 3 D картини, левитиращи кълба, обърната стая и още много непознати за повечето хора чудеса от света на науката и техниката.

Разходката из музея започва от подземния етаж, който някога се е използвал за трезор на намиращата се в сградата банка. Днес в тъмните помещения с блиндирани врати, са „заключени” десетки тайни и загадки. Към тях посетителят се отправя през стаята без стени, под и таван. С помощта на зрителна илюзия, стъпвайки в тазди стая, човек изгубва усещането за реалност и все едно попада в някакъв абстрактен свят на линиите.

В едно от помещенията в стъклен куб е поставена фасонка със светеща крушка. Всичко на пръв поглед е наред, докато не стане ясно, че между двата елемента на ел. система просто няма връзка. Те са отделени една от друга. И въпреки това крушката свети. Как става това. Музейният гид леко открехва завесата като обяснява, че крушката се държи във въздуха и не пада, благодарение на създадени магнитни полета. Друга илюзия тук е Плазмената топка, която се поставя в среда от благородни газове. Когато топката бъде докосната, от нея се излъчва ел. енергия и светлина, която се насочва към човека, който е поставил ръце върху нея.

Интерес предизвиква и картината „Мона Лиза”, зад която има огледало. В отражението му обаче изненадващо се вижда дрега картина на да Винчи, „Дамата с хермелина”. Всъщност тайната е в това, че хартията на която е Мона Лиза” е нагъната като хармоника. И на двете различни половини на сгъвките, са части от двете картини. Това обаче не може да бъде обяснено с думи, то просто трябва да бъде видяно, посочва вестник Монитор.Една голяма част от илюзиите показват несъвършенството на човешкото око. Особено, когато се отнася до различаване на цветови нюанси, линии и геометрични фигури. Сред илюзиите, посветени на несъвършенствата на този наш сетивен орган са илюзията на Золнер, Кафенето на Грегори, Решетката на Херман и други. Изпит за всички посетители са илюзиите, свързани с нарисувани прави линии и геометрични фигури, които някои виждат като въртящи се, а други като статични.

Според обясненията на гида, тези илюзии са измислени от психолози. А това дали човек вижда линиите статични или динамични, било показател за неговата психика, степента на умора и кондиция. Колкото повечето линиите се движат, а змиите се въртят, толкова повече човек има нужда от почивка, тъй като психиката му очевидно е доста натоварена.

Истинско забавление за по-малките посетители на музея представляват 3 D картините, пред които те могат да се снимат, галейки „жив” тигър или хиена. И докато те правят това, родителите им истински се дивят на ена от най-загадъчните оптични илюзии, при която двама души с един и същи ръст в зависимост в коя част на стаята са поставени, изглеждат като великани или лилипути, единствено под вляние на обкръжението, което ги заобикаля. И преди още да намерят отговор на тази оптична загадка, посетителите са изправени пред друга, която обаче на тях им се разкрива. А именно как с помощта само на едно джедайско наметало, те могат да левитират във въздуха като любимият им герой Люк Скайуокър.

Създателят на Музеят на илюзиите, Петър Бакърджиев споделя с гордост, че неговият музей е един от най-модерните в Европа. Разкрива, че повечето от илюзиите е взел от интернет. Проблемът обаче е, че онлайн е показана самата илюзия, но не е разкрита нейната тайна. Оттам нататък започва големият проблем за Петър и колегите му, които сами трябва да успеят разкрият тайната на всяка от тези илюзии и да измислят как да ги представят в своя музей така, че да бъдат максимално ефектни и да грабнат съзнанието на посетителите.

„Отначало си мислех, че илюзиите ще бъдат харесвани предимно от децата и младите хора. Но на откриването видях старци, трудно движещи се, които се смееха от сърце и истински се забавляваха. Това показва, че от нашия труд е имало все пак смисъл”, споделя Петър Бакърджиев. Той обещава броят ан илюзиите в музея му да продължи да се увеличава и с всяка седваща те да стават все по-загадъчни и интересни.

Добави коментар