Докога детето се нарича новородено

3937
Докога детето се нарича новородено

Задавали ли сте си този въпрос?

Най-трудната седмица за родителите е първата след раждането. Докога обаче едно дете се води новородено? Знаете ли? До 28-ия ден от живота му.

В края на първия вълнуваща месец детето ще е наддало на тегло с около 900 гр. То все повече оформя своето личице и показва нрав.

На тази възраст детето е доста податливо на инфекциозни заболявания. Поради това е важно да ограничите максимално контактите с роднини и приятели. Бъдете строги към всеки, който е болен, но не може да дочака излекуването, за да се запознае с бебока.

Кожата на детето през първия месец от живота му е тънка и нежна. Съветваме да измивате лицето му с топла вода. Със специални четчици почиствайте ушите и нослето. Кожата зад ушите мажете с детско кремче. Тя е предразположена към изсушаване.

След дефекация задължително измивайте дупето. През първия месец се препоръчва използването на преварена вода. Температурата й трябва да бъде около 37 градуса по Целзий. Сапун използвайте 1-2 пъти седмично.

След къпане загърнете в пелена и хавлия. Всеки път обработвайте пъпната рана.

Новороденото дете почти през цялото време спи. Режимът на сън и бодърстването трябва да се формира от режима на хранене. При правилна грижа към края на месеца вече ще разполагате с напълно изработен режим на деня.Честотата на храненията трябва да бъде веднъж на 2,5-3 часа.

По възможност излизайте на разходка с детето всеки ден. Температурата на въздуха не бива да бъде под минус 10 градуса. Достатъчни са 5-10 минути в самото начало. След това постъпателно увеличавайте времето.

През лятото предлагайте достатъчно вода и се разхождайте на воля. През зимата се препоръчват до 2 часа разходки навън.


Добави коментар