Добър четири

39
Добър четири

Учениците с все по-лоши оценки

Добър четири. Точно такава е общата оценка на седмокласниците в страната. Данните станаха ясни при последните матури. Учители обясняват, че резултатите са подобни и при другите класове. Какви са причините за слабите резултати и очакват ли се същите оценки и тази година?

Ниските оценки при седмокласниците се наблюдават през последните две години. Според учителите, единият от отговорите се крие във факта, че именно оттогава на изпита се явяват всички ученици. Преди това матурата беше задължителна единствено за тези, които искат да кандидатстват за гимназия. Друго тълкуване на лошите резултати може да се търси във все по-сложния материал, който се преподавал в училище през годините.

Самите учители признават, че все по-сложният материал може да доведе до точно обратния ефект – вместо до развиване на логическата мисъл, да се стигне до несигурност и лоши оценки, съобщи ТВ7. Колкото до учениците, тяхната гледна точка е коренно различна. Те самите се определят като мързеливи.Иначе – една от рецептите за добри оценки е модерният начин на преподаване. Практиката показала, че на местата, където в обучението се използва компютър, например, резултатите са по-високи.

Училищата обаче все още не могат да оборудват всички кабинети. В 119-то СОУ, например, има 55 компютъра и повече от 1100 ученици. По тази причина се прилагат старите, добре познати методи за подготовка, за които се знае, че също дават резултат – интензивното преподаване по даден предмет.

Дали оценката на българския ученик ще бъде подобрена на тазгодишните матури, предстои да разберем.Добави коментар