До 5 килограма

93
До 5 килограма

Носят първолаците в раниците си

До 5 кг трябва да тежат раниците на първокласниците от новата учебна година, според новите указания на Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН). Те засягат учениците от първи до четвърти клас.

За тази цел в училищата ще бъдат осигурени 2 комплекта учебници - стар и нов. Старият ще се ползва в клас, а новият - вкъщи, обясни началникът на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив Павлинка Кацарова.

Допълнителни средства за закупуване на учебници при необходимост има. Училищата трябва да подадат заявки за количества към общините и МОМН, уточни Кацарова.От октомври започват проверки на инспектората за това дали в школата са осигурени условия за целодневно обучение. За това също са отпуснати държавни средства и служители на РИО ще следят как са били разходвани.

По повод на идеята малките ученици да не носят учебниците си в училище, тъй като там ще имат втори комплект, образователният министър Сергей Игнатов каза преди няколко дни, че сега тя се обсъжда и бавно ще навлезе в практиката. „Естествено е, че след като има целодневна организация на учебния ден, е напълно нормално да не се носят учебниците в клас“, добави Игнатов.

При целодневното обучение на учениците занималните се плащат от държавата, а „ако някъде се плаща, има нарушение или е частно училище“, посочи министърът.

Още не се знае точният брой на първокласниците, но ще са повече от миналата учебна година, тъй като има леко демографско увеличение. На 15 септември ще се знае колко ще са учениците в първи клас, каза още министърът на образованието.По думите му добра новина е, че на фона на всички лоши прогнози от миналата година, има обратен процес - българската емиграция е започнала да се връща в България. Затова се поставя един въпрос, който досега само е бил обсъждан теоретично и трябва да се мисли как да се обучават децата на български език, особено тези, родени в чужбина, отбеляза министър Игнатов. Той добави, че през миналата година, по неофициални данни, около 200 000 души - български емигранти, са „започнали да се движат към България“.

По отношение на броя на първолаците на тъкмо обратното мнение е зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. По думите й тази година първокласниците в страната ще бъдат с около 2000 по-малко от миналата, в столицата също няма да бъдат повече.

Тя отбеляза, че вече е помислено и за намаляване на тежестта на ученическите раници. С решение на педагогическия съвет и представители на училищните настоятелства са осигурени втори комплект учебници, които ще се съхраняват в самите училища. Дамянова посъветва родителите, на които предстои да закупят раница за своето дете, да обръщат внимание на материята.„Миналата година ние си направихме едно проучване в няколко училища в страната и се оказа, че празна раница например тежеше 2.5 кг, което смятам, че не е нормално. Трябва също да обръщаме изключително внимание на това какъв модел раница избираме и какво носи детето в тази раница. Tова наше проучване показа също, че децата носят учебници и помагала по предмети, които нямат за деня“, каза още Милена Дамянова.Добави коментар