Дисниленд Париж

601
Дисниленд Париж

Един незабравим ден

Ето ни тук – на входа на Дисниленд Париж, част сме от прииждащия поток родители и деца. Ентусиазмът ни няма граници, а дъждът не може да помрачи прекрасното ни настроение. На входа ни намига усмихнат чичко, на касите ни подава билетите усмихната лелка. В следващите часове ми правят впечатление десетки усмихнати какички и батковци – актьорите в парка за забавления, служителите… всички!

- Какво мислиш, какъв човек трябва да си, за да вършиш тази работа? Всеки ден, всеки час, всяка минута, всяка секунда около теб да пърхат купища крещящи деца, да нямаш и миг спокойствие от детска глъч? – не мога да не споделя със сина си.
- Трябва много да обичаш децата или самият ти да си едно голямо дете – мъдро отговаря 11-годишният Радо.

Решени сме за един ден да видим всичко, което ни интересува, защото нямаме много време и пари за размотаване из огромния парк. За тази цел предварително сме се подготвили много добре – набелязали сме си точно кои атракциони искаме да видим, имаме и карта на района, която да ни ориентира по-лесно. Оказа се, че въпреки всички предварителни проучвания, отново не сме подготвени добре.

Първо, абсолютно реално възможно е да се обходят и двата парка на Дисниленд за един ден, а не „поне за три“, както бях прочела. Второ, не е чак толкова скъпо, защото тази година Дисни Париж празнува 20-я си рожден ден и по този повод не само организира невероятни спектакли всеки ден, а и предлага намаления. Плюс това има дни, когато билетите са с отстъпки от цената.

Дисниленд Париж отваря врати през април 1992 година и оттогава е една от водещите туристически дестинации в Европа със средно 55 000 посетители дневно. Паркът е разположен на 32 километра от Париж (има влак дотам) върху 560 декара площ. В Дисни Вилидж са построени 6 ресорни хотела, които предлагат също всевъзможни забавления за децата и техните родители.

Самият парк е разделен на две зони: Дисни студиа, където можете да гледате завладяващо 3D кино, както и да наблюдавате работата на аниматорите на Дисни и Парк за забавления. Самият той е разделен на 4 зони – Adventureland, Fantazyland, Diskoveryland и Frontierland – съобразени с интересите на децата на различна възраст и индивидуалните предпочитания.

Докато Fantasyland е място за малки деца, запленени от вълшебните приказки, в Adventureland можете да качите адреналина си, вързани здраво на екстремното влакче на Индиана Джоунс или да се залутате в лабиринта от пещери на Острова на приключенията, в чието съседство са Пиратският залив и Дървото на Робинзон.

И като казах, че ден е напълно достатъчен да разгледате Дисни, имам предвид и факта, че някои от атракционите са с ограничения във височината за малките посетители – варират от 102, през 132 до 140 сантиметра. На входа на екстремните атракциони има поставени летви и всяко дете бива стриктно измерено на височина. Така че за малките деца отпадат тези забавления, а същевременно за големите деца (като моето) никак не са интересни „бебешките“ влакчета, които те разхождат из приказките за „Снежанка и седемте джуджета“, „Питър Пан“ и „Пинокио“. Освен това за малко момичета са забавни работилниците и автомобилчетата в Discoveryland, както и за малко момчета са забавни принцесешките замъци, така че тук отново пресяваме децата – този път по пол.

Още след площада на входа на парка се ширва дългата Main street, която преминава през Главния площад и стига до емблематичния Замък на Спящата красавица. Опияняващо е усещането заради цялата приказна еуфория, в която си въвлечен – всички са усмихнати и превъзбудени, всички се забавляват максимално. Паркът е изключително удобен и подреден, изпълнен с магазинчета за сувенири и 30 ресторанта, които могат да задоволят и най-капризния вкус.

Брошура, получена на входа, те осведомява какви шоута и програми са предвидени за деня и къде ще се проведат. Впечатляващо е всекидневното шествие на приказните герои, което минава по обяд на Главния площад и което е създадено по повод големия празник на Дисниленд Париж – 20 години от създаването му.

Впечатляващо беше и единодушието ни с Радо в следната ситуация: Миньорското екстремно влакче, което те кара да пищиш неволно, спира рязко със свирещ звук на колелцата. Споглеждаме се:
- Пак! – казваме в един глас.
И така много пъти.

Да, на някои места се задържахме доста време, други просто подминахме със забележката, че са „бебешки“ или „момичешки“. И едва на края на деня, отдавна след като слънцето е отстъпило място на вълшебните светлини на парка, едва когато едвам намираш сили да се възхищаваш гласно на вечерното шоу, където се прожектират сцени от култови анимации върху воден прах, а Замъкът е осветен в приказни цветове, където зарята е неописуемо впечатляваща, а мелодиите – чудни, едва тогава усещаш, че краката ти трудно те държат. Скапан си от преумора. Да, преумора и физическа, и емоционална.

Един приказен ден, вълшебен ден, фантазстичен, приключенски, откривателски, ден незабравим.Коментари

Коментар: 2
замъка

Мисля че е супер направо велик също така е вълнуващо

Коментар: 1
Disney

Здравей Видка, прочетох доста статии за Disneyland и наистина останах с впечатлението, че трябва доста време за разглеждането и посещаването на всички атракциони. Предстои ни пътуване до Париж и имаме предложение от подителите ни да отидеме аз и моят брат, но ме интересува това дами може да отидеме две деца по 18 години, защото в официалният им сайт неможе да се закупи билет само за дете. Има ли някакви атракциони с Дисни Студиата или е само за гледане на късометражни филмчета?


  • 1

Добави коментар