Дискриминация на първолаци

67
Дискриминация на първолаци

Става въпрос за критериите за прием

Критериите, по които се записват първокласници в българските училища, са дискриминационни. Това заявиха от Комисията за защита от дискриминация.

Става въпрос за критерии като местоживеене, по-голям брат или сестра да учат в училището, родителите да са учили в желаното училище и много други. Комисията се самосезира по сигнал на БНТ.

Очаква се тя да излезе с предписания към просветното министерство за промяна на начина, по който се приемат първокласниците.

И най-беглият поглед върху сайтовете на училищата в София и страната показва, че първокласниците се приемат по няколко повтарящи се критерия - да живеят в района на училището, да имат брат или сестра в същото училище, родителите им да работят в сферата на образованието или да са били възпитаници на училището и дори децата да са без увреждания.

Всички тези критерии поставят другите деца в неравностойно положение, смятат от Комисията за защита от дискриминация.

Допреди няколко години записването в най-желаните училища ставаше, след като родителите спяха пред тях, за да могат сутринта първи да запишат децата си. За да преустанови тази практика, министерството препоръча на педагогическите съвети на училищата да подготвят критерии за подбор.

И тази година министърът издаде заповед, в която определя някои възможни критерии и уточнява, че училищата могат да добавят свои. Всички те обаче, без един - записването на деца с специални образователни потребности - са акт на дискриминация.

Мнението на учителите в 18-то столично училище е, че въпреки всичко критериите са по-добри от чакането с часове пред училищата. Одобряват някои от тях, като местоживеенето, но други не.

Комисията най-вероятно ще даде предписания на министерството да промени начина на прием и то ще бъде длъжно да ги спази. Днес от комисията дадоха една идея - след като някои училища са толкова предпочитани пред други - то нека за тях отиват повече средства и те да се разширяват, за да поемат повече деца.

От министерството обаче засега смятат, че това е неосъществимо и че между училищата трябва да има конкуренция.Добави коментар