Деветгодишни алкохолици

95
Деветгодишни алкохолици

Защото децата посягат към чашката?

В България има случаи на 9-годишни деца, които посягат към алкохола. Те все по-често пият бира, след което не могат да спрат и стигат до центровете за лечение на зависимости, казва Соня Тотева, директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм.

Лечението на малчуганите започва с психологически методи. Най-често се прилагали диалози, на които експертите въздействащо обяснявали на подрастващите за вредата от пиенето.

“Имаме случаи на 12-годишни, които пият директно водка. Работи се и с родителите им, и с тях”, обяснява доц. Тотева, цитирана от novini.bg.

Децата най-често посягат към чашката заради семейната среда или за да се правят на големи. Според специалистите малчуганите търсят в алкохола отдушник на несбъднатите си желания – когато родителите не им купуват това, което искат, заради финансови проблеми в семейството.

Според данните на проведено изследване 15% от деветокласниците в Софийска област се напиват редовно, без да изпитват вина за това.

Най-предпочитани от учениците са бирата, водката и виното, а по-рядко употребяват ракия, коняк или мастика.Добави коментар