Детското съзнание

390
Детското съзнание

Какви са тайните му?

Всяко бебе се ражда с мозък, чието тегло е една четвърт от теглото, което трябва да достигне. Мозъчните клетки на новороденото са около 100 милиарда. Развитието и усъвършенстването на детското съзнание се случва на определени етапи.

През първите три месеци се развиват сетивните усещания за звук, допир, мирис, както и зрението на дребосъка. Детето започва да контролира движенията на ръцете си по-умело, спи по-продължително и проявява по-силен интерес към заобикалящата го среда.

В периода от 6-ия до 8-ия месец детето ви ще прояви интерес към формата на играчките и вида им, като цяло, ще се заслушва в различните гласове и ще се интересува от вашата реакция на действията му. В този период детето започва да изразява привързаност към любимите хора.

Последните проучвания сочат, че мозъкът на всяко бебе е различен и уникален. Така както детето ви е уникално със своя темперамент и външен вид, то се отличава и със силно индивидуално съзнание. Съществуват хиляди различни начини, по които бебето може да възприема, съхранява и възпроизвежда информация.

По-активен ли е детският мозък от този на възрастните?

Краткият отговор е „да” – детският мозък обработва толкова много нова информация. Децата преживяват нови усещания много по-често от възрастните (освен ако възрастният не се занимава с екстремни спортове, например). Към 11-ата година тези темпове се забавят. В мозъка се запазват само онези връзки, които действително използваме. Съществуват обаче дялове в мозъка, които продължават развитието си до 20-ата година. Всъщност мозъкът никога не спира развитието си, но това е съвсем различна тема.

Защо стимулирането на бебешкото съзнание е толкова важно?

- Бебетата имат биологична нужда и желание да учат.
- Основната мрежа от мозъчни връзки е почти напълно завършена след 3-ата годинка на детето.
- Колкото повече стимулирате съзнанието на бебето си, толкова по-лесно ще му бъде да научава нова информация и в бъдеще.
- Бебетата предпочитат контрастните образи и представи.
- Количеството на мозъчни връзки може да се повиши или да се понижи до 25 процента, в зависимост от обкръжаващата среда и от стимулирането на детското съзнание.
- Визуалната стимулация може да даде редица предимства на детето ви, в това число повишена любознателност и по-добра концентрация.Добави коментар