Детското креватче

114
Детското креватче

Как сънят на детето да е безопасен?

Сънят е една от основните дейности на бебето, което изисква обстановката да е достатъчно красива, но и безопасна. Изискванията, които трябва да имате предвид при избора на детското креватче, са следните.

Предпочитаният материал, от който трябва да бъде изработено детското легло, е дървеният - бук или бреза. Ако дървото е боядисано, убедете се, че боята е безопасна за деца.

За предпочитане е монолитните прегради на леглото да са само две, а останалите две да са с решетки. Това осигурява добра вентилация, възможност за наблюдение на бебето и за демонтиране, когато то стане достатъчно голямо.

Височината на преградите не трябва да е по-малка от 45 см. За предпочитане е решетките на леглото да са кръгли или поне със заоблени ръбове, за да не се нарани детето. Разстоянието между решетките трябва да е не повече от 7-8 см и не по-малко от 2-3 см, за да не се заклещи детето в капан, от който не може да се измъкне.

Съвременните модели детски креватчета са снабдени с колела, за да може да се преместват по-лесно при необходимост. Безопасността изисква колелата да са с блокиращ механизъм.

Моден елемент сред производителите на детски креватчета е и балдахинът. И при него обаче има изисквания за безопасност, които не бива да се пренебрегват. Балдахинът не бива да е с достъпни за детската ръка въженца за свиване и разпъване, защото това може да доведе до свличането му върху бебето. Максимално допустимата дължина на свободните краища трябва да е 15-20 см.

Матракът не трябва да е твърде мек и да потъва, когато детето легне върху него. Гръбначният стълб трябва да е винаги на равна повърхност. Между матрака и рамката на леглото не трябва да има луфт, иначе детето може да заклещи ръката или крака си в него.Добави коментар