Детско списание учи...

139
Детско списание учи...

... как се правят коктейли "Моллотов"

Туниското министерство по въпросите на жените внесе в съда иск срещу местното детско списание "Кавс кузах" ("Дъга"), поместило в новия си брой рецепта за приготвяне и упътване за употреба на коктейли "Молотов". Това съобщи агенция Тунис африк прес (ТАП), предаде ИТАР-ТАСС.

Ведомството изрази опасения, че публикацията не само подлага на риск живота на децата, но също така "подбужда към използване на коктейли "Молотов" при вандалски или терористични акции".

Статията, поместена в рубриката "Кътче за знания", съдържа следните сведения: "Коктейлът "Молотов" е запалително оръжие саморъчна направа, което се състои от стъклено шише и парцал, свит на фитил, потопен в запалителна течност (масло, спирт, бензин). Наречен е така от финландски войници по време на Втората световна война в чест на Вячеслав Молотов, външен министър на Съветския съюз през периода на "зимната война" (съветско-финландската война от 1939-1940 г., бел. на ИТАР-ТАСС)".

"Устройството се запалва и се хвърля към противника. При попадение то се строшава на парчета и поразява целта", обяснява детското списание. Приложена е рисунка, за да бъде текстът по-добре възприет от младите любознателни умове, уточнява агенцията, цитирана от БТА.

Публикацията можеше да не предизвика толкова широк отзвук, ако не бяха последните събития в Тунис и други страни от арабския свят, включително атаките срещу американски дипломатически мисии и многобройните протести поради качения в Интернет филм "Невинността на мюсюлманите".

Масовите протестни изяви в Тунис често приключват със сблъсъци с полицията, по време на които срещу силите на реда активно се използват коктейли "Молотов", напомня ИТАР-ТАСС.Добави коментар