Детските странности

126
Детските странности

Защо децата тичат голи, играят в калта и се крият под масата

Ако не ви вразумяваше фактът, че все пак вие сте ги раждали, вероятно достатъчно често щяхте да се питате все пак от коя планета са тези деца, които вилнеят в дома ви. Силата, която ги движи, обаче съвсем не е извънземна – простото й название е непреодолимото желание да експериментират.

За нас всичко е ясно, а чудесата отдавна са загубили магията си. За децата, от друга страна, всичко е толкова ново и интересно, че дори ни е трудно да проумеем целия този ентусиазъм. И все пак е добре да опитаме...

Кутиите

Виждали сте го безброй пъти – независимо колко ценен е подаръкът, той най-вероятно остава изхвърлен в ъгъла, докато цялото внимание е съсредоточено в кутията му. А ако тя е достатъчно голяма, за да скрие поне главата на детето, радостта е безкрайна. Причината за това поведение е същата като за криенето под масата – децата обожават да гледат и изучават света от достатъчно скришно и сигурно, според тях, място. Интересът към такива игри се повишава точно в периода, в който детето е преминало страха от раздялата с вас – сега е негов ред да се „крие” и „изчезва”, защото се чувства достатъчно пораснало и готово за това.

Катеренето

За току що усвоените двигателни умения, като координация, баланс и изобщо придвижване, масата в хола ви е идеалното място за затвърждаване на наученото. Радостта от постигнатото е почти двойна, ако успее и да ви докара до нетипично за спокойния родител душевно състояние. На колкото и странно място да реши да се покатери детето ви, ако безопасността му не е застрашена, по-добре бъдете умерени в реакциите си.

Графитите

Защо децата обожават да рисуват по стените в дома ви? Просто защото могат. Големите бели стени са идеалните платна за тяхното изкуство и нищо не може да им попречи да ги запълнят с размах. Най-добре е да се подсигурите с измиващи се моливи и пастели – и такива стени, или просто да снабдите детето си с достатъчно голяма дъска за рисуване, на която да изрази естетичните си търсения.

Мръсотията

Колкото и ужасяваща да ви се струва, играта в калта за детето е въпрос на сетивност – то се радва на усещането от допира с нея, начинът, по-който се променя в ръцете му и чаровното й залепване по пръстите, а може и в косата. Същото е и с локвите – види ли локва, детето има два избора: да мине през нея или да я заобиколи. Преминаването през нея го награждава с плясък, шум на вода и въобще – някаква случка. Заобикалянето, от друга страна, е просто скучно. Детето все още изучава факта, че всяко негово действие е в състояние да промени околната му среда.

Повторението

Всяко дете има любимо филмче или приказка, чиито „носители” са буквално изхабени от непрестанните повторения. Защо са необходими? Светът на детето е разделен на две противоречащи си половини – желанието за нови знания и преживявания и нуждата от рутината и познатото. Когато детето е прекарало целия си ден в „запознаване” с напълно чужди неща, има нужда да си повтори многократно и това, което му дава сигурността на познатото.

Събличането

Някои деца са просто невъзможни за обличане и обяснението е съвсем логично. Липсата на дрехи е не просто приятна, тя дава усещане за свобода. Като бебета, децата са непрекъснато облечени и увити в нещо, което не са искали и често не им е било нужно. След време, когато достигнат „независимостта” поне да могат да се съблекат (освободят) сами, се възползват от нея максимално. И ако този „стриптийз” се случва в дома ви и не застрашава безопасността на детето ви, няма причина да се „борите” с него.Добави коментар