Детските конфликти

1491
Детските конфликти

Какво да правим?

Децата, както и възрастните, понякога се карат с другите и имат проблеми в детската градина или училището. Какво да направим, ако детето ни изпадне в такава ситуация? Как да му помогнем?

Трябва ли да се намесват родителите?

Детските психолози са единодушни, че родителят не бива пряко да се намесва в детските конфликти. Разбира се, когато разберете, че детето ви има проблеми в детската градина или в училище, че го обиждат и дразнят, ви се иска веднага да хукнете към Министерството на образованието и на секундата да уволните всички там. Или да поговорите с родителите на детето, което се подиграва на вашето дете. Но помислете, това ли е решението и дали това ще доведе до нещо добро и ще направи времето на детето ви в училище по-приятно?Когато се намесват родителите, какво се случва? Това не просто не е гаранция, че ще престанат да обиждат детето им, а по-скоро е гаранция, че другите ще му дадат поредния прякор: “мамино синче” или “пъзла”. Освен това, когато изясните ситуацията с учителите или с родителите на дразнещото дете, няма как да не се стигне до скандал. Разбира се, учителят е добре да знае, че в класа някой дразни някого, но не бива да предпиема преки мерки, като “Томи, не дразни Ради”, а косвени, изтъквайки пред децата общоприетите норми за общуване и морал, а също и показвайки им хубавите страни на всяко дете.
Добре е родителите да се замислят и за собственото си отношение към прякора, който са дали на детето им. Може би детето не страда и не е толкова обидено, колкото самият родител.

Да преместим ли детето в друго училище?

Това съвсем не е решение на проблема, особено ако детето е нерешително, неуверено в себе си, в способността си да се опълчи, да се отстоява, ако няма изградени навици да общува и не може да намери общ език със съучениците си. Тези пробелеми просто ще се принесат заедно с детето от едното училище в друго.Все пак има редки случаи, когато дразнят детето, защото нивото на култура и съответно, знания, в класа не е много високо. Тогава е добре да смените училището. Или пък когато сте записали детето си в много престижно училище, където учат деца на заможни родители, а вие сте със средни доходи - в тази среда детето ви също е един вид “черната овца”. В такъв случай трябва да се замислите дали си струва нивото на образование, което ще получи детето ви за сметка на всекидневните подигравки, които то ще трябва да търпи и които надали ще престанат.

Дали сбиването решава проблема?

Според много татковци на обидата трябва да се отвръща с юмрук. Може това и да помогне в някои случаи, но само на момчетата и то не на всички. Няма гаранция, че в боя по-силно ще е вашето дете. Затова не препоръчвайте и не поощрявайте този начин на реакция у детето си. Нека остане като резервен, така или иначе това е начин, който детето може да използва, когато му прикипи, като крайна реакция. Ако детето ви иска по този начин да реши проблемите си, обяснете му, че това до нищо хубаво няма да доведе, защото другото дете непременно ще си върне удара и тогава боят ще продължи. Нима това е решение за умен и пораснал човек?

Важно е да не се намесвате пряко в конфликтите на детето ви с другите деца, така или иначе не можете да направите много.Добави коментар