Детските играчки с магнити са опасни

776
Детските играчки с магнити са опасни

Ако децата погълнат магнит, може да се стигне до сериозни усложнения

Британски медици отправиха предупреждение за рисковете от поглъщане от децата на малки предмети - части от играчки - заради тежките, понякога, последици върху здравето им. Това се казва в публикация в британското медицинско списание Lancet.

Предупреждението фигурира в писмо, публикувано в днешния брой, от двама британски лекари, които съобщават за увеличаването на усложненията на вътрешните органи при децата, погълнали частите. Цитира се случай при кърмаче на 18 месеца, което погълнало десетина кръгли магнитчета и случай на 8-годишно дете, което глътнало двусантиметрови магнитни ленти.

И в двата случая става въпрос за магнити, отлепени от играчки. И при двете деца се наложила спешна хирургическа намеса, съобщи БГНЕС. "Погълнат единичен предмет може да премине през храносмилателната система на децата, но при магнитите не е така", посочват лекарите в писмото.Два и повече магнита могат да прилепят раздалечени чревни сектори и да спрат придвижването на погълнатите части. При ненавременна лекарска намеса това може да има сериозни последици за здравето.

"Сериозно сме обезпокоени от достъпа на децата до евтини играчки с недобре залепени магнити, които лесно могат да се отделят от тях", предупреждава д-р Анил Томас Джордж от Кралския медицински колеж към Нотингамския британски университет.

Подобни предупреждения от САЩ и Канада доведоха до изтегляне на опасни играчки през последните години. "Разчитаме на по-голяма информираност по проблема сред производителите на играчки, които имат задължението да предупредят родителите за присъствието на магнити в техните продукти ", казва д-р Джордж.

Европейският съюз изисква от 2008 г. магнитните детски играчки да съдържат предупреждение за рисковете за здравето и безопасността на децата.Добави коментар