Детските градини в страната стават безплатни. Ето от кога

2672
Детските градини в страната стават безплатни. Ето от кога

Общинските детски градини ще станат безплатни в цялата страна от септември

Общинските детски градини ще станат безплатни в цялата страна от септември.

Това обяви председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев в предаването "Лице в лице" по бТВ. По думите му ще се плащат компенсации за родители, чиито деца са останали извън общинските ясли. Няма да се компенсират обаче родители, които не са кандидатствали за място на децата си в градините.

С февруарската пенсия ще се даде компенсация на получилите по-ниски суми през януари, увери още Искрен Арабаджиев. "В комисита получихме много сигнали от граждани по този въпрос. Има средно увеличение с 12,5% на пенсиите. Разликата се получи, защото увеличението, което са получили, не успява да компенсира 60-те лева, които са махнати", обясни той.

По думите му правителството подготвя механизъм, чрез който със задна дата ще компенсира тези, които са получили по-малка сума. Ще има допълнителна промяна в закона за държавния бюджет - добавка, която ще компенсира тези, които са получили по-малко. "Утре има извънредно заседание на комисията, ще има представител на НОИ и там ще зададем тези въпроси - защо се получи това разминаване", обясни Арабаджиев.

Според него добавките не са добър механизъм, тъй като изкривяват очакванията и самата пенсионна система. Това проличало още с първите добавки от 50 лв. на калпак. Според Арабаджиев пенсиите трябва да се увеличават спрямо приноса на всеки. "До юни ще има добавки, след това - увеличение на пенсиите", поясни Арабаджиев.
Добави коментар