Детски играчки от войната

219
Детски играчки от войната

В Полша ще ги изложат в музей

В Полша подготвят изложба на настолни игри и детски играчки, провокирани от Втората световна война. Експозицията ще бъде част от музей, посветен на един от най-трагичните моменти в историята на човечеството.

В полския град Гданск усилено работят по завършването на Музея на Втората световна война. Очаква се той да отвори врати през септември 2014 г. Една от експозициите в него ще бъде посветена на детски играчки и настолни игри от военновременната епоха.

Оказва се, че през 40-те години на миналия век тревожното време и витаещата във въздуха дума "война" са били основно вдъхновение за дизайнерите на игри. Сред хитовете на онази епоха е британската "Авиация". Стратегическата настолна игра пресъздава реален истрически момент - нападението на германските военно-въздушни сили над Острова.Основната цел на заниманието е била да повдигне духа на съкрушените британци. С помощта на игрите децата са въвличани в света на възрастните, възпитавани са в желани от властта идеи и всъщност са едно точно отражение на реалността, смятат организаторите на изложбата.

Наред с настолните игри, експозицията ще покаже и образци от играчки - войници, камиони, оръжия, с които децата са се забавлявали, а възрастните са печелили и губили битки и войни, съобщи ТВ7.

Музеят е построен на метри от мястото, където реално започва Втората световна война с нападението на Германия над Полша през 1939 г. и е добър повод за нагледен урок по история.Добави коментар