Детската истерия

278
Детската истерия

Какви са причините?

Периодът между една и пет години е изключително важен за децата. С порастването при тях се наблюдават значителни промени в психиката им.

Появява се нов опит, разширяват се границите на техните познания и се придава по-голям смисъл на емоционалните конфликти с обкръжаващата среда. Именно тези промени често са причина за така наречената „детска истерия“. Тя е свързана с плач и протести срещу думата „НЕ“.

Педиатрите наричат тази възраст „първо съзряване“ в живота на детето. Истерията при децата се появява напълно неочаквано. Те стават по-капризни и неразговорливи, както и не желаят да изпълняват исканото от тях.

Децата започват да тропат с крака, да крещят, да хвърлят предмети и да се тръшкат на земята. Причината за такова поведение често не може да се разбере от родителите му, а истерията трудно се разпознава. Проявлението на капризи често се появява и при деца, за които техните родители непрекъснато казват, че са били много добри и спокойни.А какви може да са причините за истерията?

Според специалистите те могат да се търсят по няколко направления. Детето може да се държи така, защото е болно или го боли нещо, но не може да обясни това на своите родители. Така истерията може да е естествен резултат от нуждата му да привлече вниманието на своите родители.

Друга причина може да е желанието на децата да се доберат до определена вещ, предмет на техните моментни желания. Невъзможността на родителите да ги разбират в такива случаи може да е причина за истеричните им изблици.

Често децата искат да са самостоятелни, по модел на своите родители, и желанието да им се натрапи определен модел на поведение може да води до тяхното раздразнение.

Лошото спане през нощта или прекомерната умора от игри и закачки също са възможни причини за лошото настроение при малките деца.Добави коментар