Детската агресия

446
Детската агресия

Как да реагирате

Според някои психолози агресията е вродена част от детската индивидуалност. Други смятат, че родителите задават грешния поведенчески модел на децата си. А най-често обяснението на детската агресия е по-лесно – те просто още не владеят социалните умения и самоконтрола, нужни, за да изразят себе си и да владеят поведението си.

Това, за щастие, е поправимо – нужните умения може да бъдат усвоени, но първо трябва да бъдат показани. Децата имат нужда да бъдат научени на приемливи и допустими начини за справяне с отрицателните си чувства и в същото време – на отстояване на позициите си, без това да вреди на околните.

Как да го направите
* Винаги търсете причината, отключила агресията на детето ви. По-важно от конкретната ви реакция е да откриете източника и да го елиминирате.

* Обърнете внимание на средата – дали конкретна дейност предизвиква раздразнението на детето? Осигурете му достатъчно лично пространство. Ограничете играчките, предполагащи агресия – мечове, саби, пистолети…

* Обяснете точно и ясно какво поведение очаквате от детето си – не спирайте да повтаряте изискванията си, докато то не ги чуе и не започне да се съобразява с тях.

* Контролирайте детето си. Ако то наранява друго дете, може думите ви да не са достатъчни, за да го спрете. Трябва да отстраните детето си от „жертвата” и внимателно, но категорично да спрете насилието. Вашата роля е да проявите контрола, който на този етап липсва у детето ви. След време то ще е способно да осъществи този контрол само.

* Ограничете времето, което детето ви прекарва пред малкия екран, и подбирайте разрешените за него предавания и филми. Отделяйте време заедно да гледате избраните предавания и коментирайте образите – така ще дадете правилна насока на детското възприятие.

* Обясненията за последствията от агресивното поведение запазете за моментите, когато детето е спокойно – идеалното време за подобни разговори е вечер преди лягане.Коментари

Коментар: 1

за сж в българия децата копират поведенческия модел на родителите си...


  • 1

Добави коментар