Детската агресия се разраства

123
Детската агресия се разраства

Все по-малки деца стават престъпници

През последните години агресията сред българските тийнейджърите ескалира, като многократно се увеличават и детските престъпления. Някои от подрастващите биват повлияни от враждебна семейна среда, а други от заобикалящите ги приятелски кръгове. При наличието на проблем обаче, част от родителите, склонни да потърсят професионална помощ, се сблъскват с трудности при намирането на специалист.

Преди няколко дни съдът даде седем години и четири месеца затвор за убийството на 12-годишния Цветан Цанов от София, който бе прободен десетки пъти с нож от свой приятел. В лицето на насилника е 16-годишният Борислав Богданов. Извършителят съзнателно е посегнал на своята жертва, нанасяйки и 95 прободни рани заради 3 стръка марихуана. За подобно съзнателно злодеяние специалистите остават безмълвни.

От 2008 година насам се наблюдава нарастване на престъпността сред малолетните и непълнолетни деца. Ако през 2008 г. общият броя на децата, извършители на престъпление, е 6043, то през 2011 г. той се е покачил на 6586. От официалните статистически данни от миналия месец става ясно, че кражби се извършват от все по-малки деца. След кражбата се нареждат и бягството от къщи, скитничеството и проституцията.

До тези заключения може лесно да се стигне, благодарение на данните, публикувани в сайта на Националния статистическия институт. За това обаче колко са тесните специалисти, занимаващи с проблемните деца, склонни към престъпност, цифри липсват.Детският психолог д-р Димитрина Проданова обясни, че малка част от колегите й са склонни да се занимават с деца поради спецификата на самата професия. При работата с възрастни се следва определен модел, докато отношението с малолетни и непълнолетни се свързва с повече отговорност и дълбок поглед. Въпреки че психологията е сред най-желаните специалности, много малко от завършващите я избират да занимават с деца, защото за много от тях непредвидеността в поведението на подрастващите е плашеща.

На въпроса дали родителите в днешно време са склонни да потърсят професионална помощ за своето дете, д-р Проданова заявява, че тенденциите са оптимистични. Клиентите, които се обръщат към специалист, не е задължително да са финансово заможни, а по-скоро е нужна емоционална зрялост.

Специалистът пояснява, че цените на сеансите с деца не е задължително да бъдат свръх високи, като един достатъчно отговорен родител би отделил 30 лв. за разговор с психолог, ако установи, че детето му има нужда, съобщи bTV.

За съжаление, невинаги възпитателите имат възможността да са част от активното развитие на подрастващите. Много от родителите губят комуникацията с децата си, която е изключително важна, за да се отчетат навреме промените в поведението и проявата на агресия, преди да ескалират в зачестилите трагедии, на които ставаме свидетели.Добави коментар