Детска градина в Токио

492
Детска градина в Токио

С дизайн, който не ограничава

Детската градина Фудзи в Токио позволява на децата свободно да бягат по голяма тераса на покрива. Процесът на възпитаване и обучаване е базиран на абсолютно ново ниво, без никакви ограничения и излишна строгост.

Децата получават максимум сводоба и опознават света посредством играта. За това допринася суперсъвременната обстановка.

Градината е проектирана от компанията Tezuka Architects. Овалният покрив донася на проекта международна награда тази година - Moriyama RAIC.

Самата градина е построена преди 10 години. Намира се в предградията на Токио и е предвидена за 600 деца на възраст между 2 и 6 години.

Учебният процес е по метода Монтесори – образователен подход, при който децата свободно може да се разположат в класната стая и да учат чрез процеса на изследване. Вместо да се налагат физически граници на децата, токийският архитект Такахару Тезука решава да проектира пространство, в което непрекъснато се осъществява учене и игра.

Тезука определя своя проект като „носталгично бъдеще“, където децата осъзнато играят без устройства и екрани.

Няма инсталирано оборудване за игри. Вместо това архитектурата предразполага към това.

Покривът едновременно представлява игрова площадка и пътечка за бягане, където децата могат да тичат, скачат, падат и т.н.


Вместо стени архитектите са избрали да създадат кутии от лека дървесина със закръглени краища, които могат да бъдат прибрани и отново сложени на място.
Тезука смята стандартният дизайн на учебните заведения за неестествен и контрапродуктивен по отношение на положителната среда на обучение. Откритият дизайн според него поощрява независимостта и сътрудничеството, без да принуждава децата да седят неподвижно в продължение на дълъг период от време.

Добави коментар